BAE ve Çin´den BM´ye Ben-Gvir çağrısı

BAE ve Çin, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir´in Tapınak Tepesi´ne ziyareti nedeniyle BM Güvenlik Konseyi´nin (BMGK) acil toplanmasını istedi.

Dünya
5 Ocak 2023 Perşembe

Ürdün resmi haber ajansı PETRA, BAE ve Çin’in Filistin Yönetimi ve Ürdün adına acil durum toplantısı talep ettiğini açıkladı.

Petra’ya göre, pazar günü BMGK’ya katılan ve ocak ayı için konsey başkanlığını devralan Japonya’nın, İsrail'le ilgili oturumu perşembe günü düzenlemesi bekleniyor.

Güvenlik Konseyi'nden bir kaynak Yahudi Haberleri Sendikası’na (JNS) verdiği demeçte, Japonya'nın yeni bir üye olarak ülkelerin endişelerine yanıt vermek istese de siyasi bir kriz yaşamaktan kaçındığını belirtti. 

Kaynak, Gazze merkezli terör örgütlerinden Ben-Gvir'in ziyaretine herhangi bir misilleme gelmezse Japonya'nın konuyu İsrail-Filistin Yönetimi ile ilgili 18 Ocak'ta yapacağı oturuma kadar erteleyeceğine inanıyor.

Ben-Gvir’in Tapınak Tepesi’ni ziyareti, Türkiye, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan ve BAE dahil pek çok ülke tarafından kınanmıştı. Filistin Yönetimi de söz konusu eylemi “Benzeri görülmemiş bir provokasyon” olarak nitelendirmişti.

Öte yandan, İsrail’in yeni Başbakanı Binyamin Netanyahu gelecek hafta BAE’ye yapmayı planladığı resmi ziyaretini de Ben-Gvir’e karşı verilen tepki nedeniyle erteledi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün