İsrail nüfusunda en hızlı artan kesim aşırı dindarlar

Hızlı büyüyen aşırı dindar nüfusu, önümüzdeki on sene içinde İsrail´in toplam nüfusunun yüzde 16´sını oluşturacak.

Dünya
4 Ocak 2023 Çarşamba

2023 yılının başı itibarıyla İsrail’de dindar kesim 1 milyon 280.000 kişiye ulaştı. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan senelik istatistik raporuna göre, İsrail’in 9 milyon 450.000’lik nüfusunun yüzde 13,5’unu oluşturuyor. Aşırı dindar kadınlar gittikçe daha fazla iş gücüne katılırken, erkeklerin sayısı aynı kalmış. Yoksulluk oranı ise nüfusun geri kalanına göre iki misli fazla.

İstatistik Merkez Bürosundan gelen verilere göre ultra-Ortodoksların artma hızı yüzde 4 ile İsrail’deki diğer gruplara göre en yüksek oran. Bu hızla önümüzdeki on yıl içinde aşırı dindar kesim toplam nüfusun yüzde 16’sını oluşturacak.

Aşırı dindar nüfusun yüzde 40’ı genellikle Kudüs ve Tel Aviv dışındaki Bnei Brak’ta yaşamakta. Yüzde 7’si Beit Shemesh’te yaşarken, nüfusun geri kalanı ise Modiin İllit, Elad gibi ultra-Ortodoks yerleşim merkezlerinde ya da Aşdod, Petah Tikva, Hayfa, Netanya gibi büyük şehirlerin kapalı mahallelerinde yaşıyor. İsrail Demokrasi Enstitüsünün analizine göre aşırı dindar nüfus yoksul, hızlı çoğalan, laik eğitimi ancak belirli ölçülerde alabilen ve yardımseverlik ile toplum bilincine sahip bir kesim.

Verilere göre aşırı dindar kesimde yoksulluk oranı İsrail nüfusuna göre iki kat daha fazla; hatta yarıdan çoğu yoksulluk sınırının da altında yaşıyor.

Her ne kadar İsrail’in genel nüfusuna oranla internet kullanımı çok azsa da pandemi koşullarının yarattığı ortam bu kesimin daha fazla internet kullanmasına yol açmış. Şimdilerde dindarların üçte ikisi interneti düzenli olarak kullanıyor. Ancak aşırı dindarlarda oran değişmemiş.

Haredilerde çalışan kadınların oranı yükselmiş, henüz tamamlanmayan 2022 verilerine göre de çalışan erkeklerin de sayısı artmış. 2021’de Haredi kadınların istihdam oranı, dindar olmayan kadınlara göre biraz düşüktü; yüzde 78’e karşı yüzde 82. Ancak işsiz Haredi erkeklerin oranı laik kesimdeki erkeklere göre üç misli fazla. Yüzde 49’a karşı yüzde 19. Rapora göre 2022’de işsizlik oranı biraz düşerek yüzde 46,5 oldu. Ancak bu oran hâlâ laik kesimin üç katı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün