Netanyahu´dan BM´ye: ´´Yahudiler kendi topraklarında işgalci değil´´

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, cumartesi günü BM Genel Kurulu´nun İsrail´in Filistin Yönetimi topraklarını işgali hakkında Uluslararası Adalet Divanı´na (International Court of Justice-ICJ) sevk eden bir kararı onaylamasını kınadı.

Dünya
2 Ocak 2023 Pazartesi

Kararla ilgili açıklama yapan Netanyahu, "Bugün alınan aşağılık karar, İsrail hükümetini bağlayıcı olmayacak. BM tarihsel gerçekleri çarpıtıyor" açıklamasında bulundu.

Netanyahu, Yahudi halkının, Filistin Yönetimi topraklarını ve "ebedi başkent" Kudüs'ü işgal etmediğini belirtti.

Yeni atanan Dışişleri Bakanı Eli Cohen de kararı ‘İsrail karşıtı’ olarak nitelendirdi. Cohen kararın terör örgütlerine ve Yahudi karşıtı BDS hareketine destek verdiğini ifade etti.

İsrail'in BM eski Elçisi Danny Danon, Channel 12'ye verdiği demeçte, Filistinlilerin İsrail'i küresel sahnede zor duruma sokmaya çalışmasının Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın diplomatik terör stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti.

BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 87 üye ülke lehte, İsrail ve ABD'nin de aralarında bulunduğu 26 ülke ise aleyhte oy kullandı, 53 ülke de çekimser kaldı. Uzmanlar söz konusu kararın Netanyahu'nun başbakanlığında yeni kurulan aşırı sağcı hükümeti zorlayacağını öngörüyor. 

Uluslararası Adalet Divanı Birleşmiş Milletler çatısı altında faaliyet gösteren ve devletler arasındaki sorunlarla ilgilenen en yüksek mahkeme olarak kabul ediliyor. Mahkemenin aldığı kararlar bağlayıcı olsa da uygulatmak için herhangi bir yetkisi bulunmuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün