Hanuka´nın son gecesi Bebek Parkı´nda hep beraber kutlandı

Hanuka´nın son gecesi Bebek Parkı´nda düzenlenen törenle Türk Yahudi Toplumu ve geniş toplum üyeleri tarafından birlikte kutlandı.

Toplum
26 Aralık 2022 Pazartesi

Türk Yahudi Toplumu tarafından düzenlenen etkinlikte, Türkiye İsrail Büyükelçisi İrit Lillian, İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın katıldığı törene çok sayıda ülkenin de konsolos ve temsilcileri katıldı.

Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh, 500. Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya, Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Şalom Gazetesi Yayın Koordinatörü Virna Gümüşgerdan, Avi Alkaş, İnanç Masası Temsilcileri ve gazeteci Hakan Çelik de etkinlikte hazır bulunurken, rahatsızlığı nedeniyle gelemeyen Hahambaşı Rav İsak Haleva, canlı yayınla geceye katıldı.

Sunuculuğunu tiyatrocu Yosi Mizrahi’nin, DJ’liğini ise Yosi Gabay’ın üstlendiği gecede, ilk sözü Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh aldı. İbrahimzadeh, uzun süreden sonra bu kutlamada İsrail Büyükelçisi’nin olmasını da ‘mucize’ olarak nitelendirdi.

Aslında bu törende Ukrayna’ya bağlanarak, oradakilerle birlikte mum yakmayı amaçladıklarını belirten İbrahimzadeh, bağlanmak istedikleri Dimitrov şehrinin bombalanıyor olduğunu, elektrik kesintisi yaşandığı ve bu nedenle bağlantının mümkün olmadığını belirtti.

Bizler bayramın ışıklarını yakarken, karanlıkta olan ve Hanuka mumlarını yakamayan kardeşleri olduğunu belirten İbrahimzadeh, “Bunlardan bir kısmı Ukrayna'da yaşamaktalar. Aslında bugün biraz evvel Dimitrov’a bağlanacaktık. Ukrayna'daki Yahudi cemaatinin en kuvvetli olduğu yerlerden bir tanesi. Orada Misha'dan rica ettik, evinde, bize katılıp Hanuka mesajını verebilir mi diye. ‘Maalesef evden veremem. Cemaat merkezine gitmem lazım. Çünkü evlerimizde ışık ve elektrik yok’ ded. Fakat ayrı bir sıkıntı daha var, şu anda gidemiyor. Bağlanmamamızın sebebi de maalesef şu anda Dimitrov’un bombalanıyor olması ve ışıkların kesilmiş olması. Mucize her yerde her şekilde şu Hanuka’yı yakabilme cesaretini kendimizde bulmamızdır. Ne mutlu ki hepimiz bu akşam burada Türkiye'de keyifle yapıyoruz. Hepimize iyi bayramlar” sözleriyle konuşmasını bitirdi. İbrahimzadeh, ayrıca savaşın başında anneleriyle birlikte Ukrayna’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan TYT himayesindeki iki Ukraynalı çocukla birlikte mum yaktı.

İbrahimzadeh’in ardından sözü alan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “Bugün Hanuka Bayramı dolayısıyla bir araya geldik. İçimizdeki ışığın hiç sönmemesi dileğiyle tüm Musevi dostlarımızı sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Bizler Beşiktaş'ımızın çok kültürlü yapısından ve birçok farklı inanca mensup komşularıyla bir arada yaşayabiliyor olmaktan, barış içerisinde yaşıyor olmaktan büyük bir onur, büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.

“Burada olmaktan çok mutluyum” diyerek söze başlayan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Bugün burada ve dünyanın her yerinde yakılacak Hanuka mumlarının dünyanın bütün karanlıklarını aydınlatmasını diliyorum” temennileriyle bayramı kutladı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız da “Her bayramın güzelliği birlikte kutlanılması ve birlikte yaşanılmasıdır” diyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız da tüm Beyoğlu halkı adın Musevi dostlarının, komşularının Hanuka Bayramı’nı kutladı.

İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen, “Bugün ilk defa güzel bir birliktelikte bir aradayız. Bir toplumu toplum yapan belirli değerleri vardır. Toplumlar o değerlerine sahip çıktıkça bir ve beraber olurlar” derken, coşkulu bayram kutlaması ve mesajlarıyla alkış aldı.

Geceye evinden katılmak durumunda kalan Hahambaşı Rav Haleva da geceye katılanlara teşekkür etti ve “Kalbim sizinle beraber. Tanrı'ya duam, bu ışıkların dünyaya barış, huzur getirmesini dilerim” dedi.

Hanuka’nın 1. mumunu İstanbul Büyükşehir Vali Yardımcısı Hasan Gözen, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı

Hanuka’nın 2. mumunu Avi Alkaş ve Konsoloslar

Hanuka’nın 3. mumunu Laki Vingas, Silvyo Ovadya ve İnanç Masası Temsilcileri

Hanuka’nın 4. mumunu Bet-Din Üyeleri ve Ruhani Liderler, Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz, Beşiktaş Belediyesi Temsilcisi Rakel Keraşvili

Hanuka’nın 5. Mumunu, Yaşar Bildiri, Tuna Alkan, Dani Altaras ve Meri İstroti

Hanuka’nın 6. mumunu Neve Şalom Sinagog ve Kurum temsilcileri

Hanuka’nın 7. mumunu Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Şalom Gazetesi Yayın Koordinatörü Virna Gümüşgerdan, Şalom Yazarlarıyla birlikte basın çalışanları

Hanuka’nın 8. Mumunu ise Türk Yahudi Toplumu gençleri beraber yaktı.

Etkinlikte konuşan Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh etkinliğin hayata geçirilmesini sağlayan kurumlar, bakanlıklar ve belediyelere teşekkür ettiği konuşmasında, uzun aradan sonra İsrail Büyükelçisi'ni aralarında görmekten mutlu olduklarını dile getirdi.

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün