GKD gençlik: “Bugün için beş yıl bekledik”

Hanuka´nın ilk mumu GKD´de yakıldı

Feride PETİLON Toplum
21 Aralık 2022 Çarşamba

Bir bina düşünün içinde çocuklar, gençler koşup duruyor. Hanuka mumları yakıldığı vakit Rav Yeuda Adoni anlatıyor, çocuklar da dinliyor. Sonra yine oyunlar oynanıyor, hediyeler dağıtılıyor. O bina hepimizin evi idi ve her değişime uğrayan şey gibi yıkıldı. Ancak GKD ruhu asla kaybolmadı hatta daha güçlendi.

Şimdi o çocuklar büyüdü; kendi çocuklarının aynı duyguları yaşayabilmeleri için GKD’nin yeni binasında Hanuka’nın ilk mumunu yakmak istedi. Henüz taşınmadıkları binanın bir salonunu Hanuka kutlaması için hazırladılar, büyük bir özveri ve özenle…

“Biz beş yıldır bu duvarlar arasından böyle bir kalabalığa hoş geldiniz demeyi bekliyoruz” diyen genç kardeşimiz Talya Ergüllü salondaki gençleri ve GKD’nin kuruluşundan beri gönül vermiş herkesi duygulandırdı. Sözü GKD gençlerinden Aksel ve Deniz’e verdi. Gençler hayattaki her şeyin oluşumunun emekle gerçekleştirildiğini ve bu binanın yapımında emeği geçen onlarca insan olduğunu ifade ettiler. Teknolojinin getirdiği olanaklarla konuşma yapan herkes inşaatı temsil eden bir animasyona bir tuğla koydu.

İlk söz Hahambaşı Rav İsak Haleva’ya verildi. Rahatsızlığı dolayısıyla geceye katılamayan Hahambaşı teknolojinin yardımıyla ekrana geldi. Her zamanki gibi esprili ve duygusal konuştu. Hanuka’nın mumlarının yarattığı mucizeyi tarihsel boyutuyla dile getirdi. Sıra Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh’ye geldiği zaman mucizenin sadece bir güne yetecek mumun sekiz gün yetmesinin olmadığını hatırlattı. Mucizenin birlik beraberlik ile dış etkilere duvar olmak olduğunu da hatırlattı. İbrahimzadeh ayrıca GKD’lilerin beş yıldır bekledikleri binanın 15 yıldan beri gündemde olduğunu ve kazanılanlar - kaybedilenlerden çok bugün bu binanın içinde olabilmenin önemini bir kez daha vurguladı. Gençlere dönerek, “Bir hata yaparsak siz bizi uyaracaksınız, zaman kaybetmeden tüm anlaşmazlıklarımıza rağmen bir masada oturup yola devam edelim” diyerek konuşmasına son verdi.

Rav Yeuda Leon Adoni’nin sahneye davet edildiğinde ilk söylediği cümle “Ne kadar güzel bir tablo” oldu. Hanuka’nın hikayesine değindikten sonra İbranice bir şiir ile herkese “Gel benimle ol” mesajını verdi.

Konuşmasını yapmak üzere sahneye gelen Onursal Başkan Lazar Aldiş’in heyecanını görmek için gözlerine bakmak yeterliydi. Lazar Aldiş “Temel atma töreninden bugüne değişmeyen tek şey gençlerimize olan sevgimizdir” dedi.

Hisva Başkanı Eli Arditi sahneye gelerek bu güzel binanın herkese hayırlı olmasını diledi.

Sahneye gelen Gençlik Başkanı Talya Ergüllü ve Vanesa Yeruşalmi “Derneğimizin kurucularından, yakın zamanda kaybettiğimiz Albert Levi’yi saygı ile anıyoruz” diyerek Sevgili Mati Levi ve çocuklarını sahneye davet etti. Mati Levi, eşi Albert Levi’nin yaptığı katkıları ve derneğe olan bağlılığını ifade etti. Kendisine bir buket çiçek takdim edildi.

GKD Başkanı Doğan Yıldız, “Hanuka’nın ilk mumunu yeni GKD binamızda yakıyor olmanın heyecanı ve gururu ile hepinizi sevgiyle selamlıyoruz” diyerek sözlerine başladı. Emeği geçen herkese teşekkür ettikten sonra Hanuka mucizelerinden söz etti. Yahudilerin kendilerine ilham veren şeyin ümitleri olduğunu vurguladı. Ve bu söyleminin ‘hatikva’nın bir parçası olduğunu da hatırlattı: “Bugün burada uzun zamandır beklediğimiz yeni GKD binasında yakacağımız Hanuka mumlarının ışığının başta çocuklarımız ve gençlerimize, toplumun tüm bireylerine yol gösterici ve birleştirici olmasını diliyoruz” dedi.

Başkan Yıldız tüm komisyon üyelerini ve gençleri yanına alarak Rav Yeuda Adoni ve Rav İzak Perez’in dualarıyla Hanuka’nın ilk mumunu çocuklara yaktırdı. Gece, gençlerin dans gösterisiyle devam etti.

Beş yıl aradan sonra tekrar kendi binalarında bu coşkuyu yaşayan tüm GKD’liler faaliyet bittiği halde gecenin ilerleyen saatlerine rağmen binadan ayrılmak istemedi. Tüm katılanların ortak görüşü bir an evvel binanın faaliyete geçmesi, salonların müzik, spor, kültürel faaliyetlerle dolması, her salonda her yaştan davetlilerin olması ve GKD ruhunun her türlü etkinliğe ev sahibi yapması idi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün