Christmas Carol hikayesi Hanuka Carol müzikali oluyor

Bencil bir sosyal medya fenomeni Hava, ´Hanuka Perisi´ adında bilge ve iyi kalpli bir ruh ve Charles Dickens romanından fırlama iyi huylu Londra aksanlı bir yetim, ileride bir kış geleneği haline gelmesi ümidiyle ´Hanuka Carol´ adında bir müzikalin ana karakterleri olarak bir araya geliyor.

Selin KANDİYOTİ Kültür
14 Aralık 2022 Çarşamba

Aralık ayında sokak süslemelerinden, dükkanlara, filmlerden tiyatrolara her yerde Noel’in baskınlığı hissedilirken, Hanuka ruhunu yansıtacak bir müzikalin yapım aşamasına gelindi. Henüz bir animasyon mu, film mi, yoksa Broadway müzikali mi olacağı belirsiz olan oyun, Amerikan Yahudilerinin geleneklerini, pop kültürünü ve komedi anlayışını bir araya getirilerek yazıldı. Yahudilerin müzikal dünyasına düşkünlüğü ve bu alandaki başarıları göz önüne alındığında bir Hanuka klasiğinin doğmak üzere olduğu söylenebilir. Müzikal için bu aşamada yapımcı aranıyor. Duruma göre müzikal tiyatroda, sinemada veya dijital yayın platformunda gösterime girecek.

Brooklyn’de doğup büyüyen senarist ve oyuncu Harrison Bryan, 2018’de bir gecede tamamladığı senaryoyu yine New Yorklu besteci Aaron Kenny ve yazar Rob Berliner’e gönderdiğinde, ikili bugüne kadar neden böyle bir şey yaratılmadığını düşünerek bu eksikliği doldurmak üzere Bryan ile çalışmaya başladı. Dört sene sonra müzikalin tüm şarkıları hazırdı. 18 Aralık Pazar gecesi Manhattan’da müzikalin tüm şarkılarının seslendirileceği bir konser veriliyor. Bu konser aynı zamanda müzikalin yapımı için bir bağış toplama görevi görüyor. 15 dolar karşılığında dileyen herkes canlı yayından konseri izleme fırsatı bulabilir. 

Hikâyenin ana karakterini küçükken Yahudi olması sebebiyle zorbalığa maruz kaldığı için kimliğini gizleyen Hava adındaki zalim ve manipülatör bir sosyal medya influencer’ı oluşturuyor. Hava, ailesi ve arkadaşları ile ilgili fena ve utanç verici videolar paylaşarak internette şöhret olmaya çalışıyor. Bir Hanuka gecesi Hava geçmiş, şimdiki zaman ve geleceğin ruhları ile bu mesleği hakkında hesaplaşıyor. Charles Dickens’ın 1843 romanı ‘A Christmas Carol’a doğrudan göndermelerde bulunan birçok oyun ve film olsa da ‘Hanuka Carol’ içinde Yahudi onuru, gelenekleri, aile yapısı ve Tikkun Olam (Dünyayı tamir etmek anlamındaki Yahudi değeri) ile Yahudi anne stereotipini barındırması açısından ayrışıyor.

Bryan, gösterinin Yahudi unsurları baskın olsa da her inançtan insanı kucaklayabileceğini çünkü kalpleri ısıtan ve birleştirici bir bayram mesajı niteliğinde olduğunu söylüyor. 

Oyunda ‘Damdakı Kemancı’ müzikaline de göndermeler bulunuyor. ‘A Christmas Carol’daki kalpsiz ‘Scrooge’ karakterine benzetilen Hava, aynı onun gibi ailesini sürekli küçük görüp terslemesinden ve bayram zamanlarında yemeklere katılmadığı için neredeyse kendi ailesi tarafından dışlanmak üzere. Hava, gelecek ruhu kendisini ziyaret ettiğinde babasının ‘O bizim için öldü’ dediğini görüyor. ‘Damdaki Kemacı’da da baba Tevye, Hava adındaki üçüncü kızı Yahudi olmayan biri ile evlilik yapınca bu sözleri söylüyordu. Anatevka’da akıllı telefonlar olmasa da geçmiş, günümüz ve gelecekte Yahudiliğin ne olduğunu araştırması açısından ‘Hanuka Carol’ ile ‘Damdaki Kemancı’ benzerlik gösteriyor. Gelenek nedir sorusuna yanıt arayan şov, ‘A Christmas Carol’ çerçevesine de tam tamına uyuyor.

Senaryo ve şarkıların çalışmasının bitiminin ardından, 2022 başında şovun üç yaratıcısı bir animasyon fragman çekti. Komedi unsurlarıyla dolu fragmanın müzikali tanıtma yanında bağış toplama misyonu da vardı. 18 Aralık’ta yalnızca bir gece için müzikalin şarkılarının teatral bir ortamda seslendirileceği konser bu bağışlar sayesinde gerçekleşiyor.  6 Aralık’ta Broadway’de tecrübeleri bulunan sekiz Yahudi oyuncu bir araya gelerek toplam 80 rol barındıran oyunun ilk kez okumasını gerçekleştirmiş, salonda durmak bilmeyen kahkahalardan sonra ayakta alkışlanmışlardı. 

Müzikalin fragmanı ve 18 Aralık gösterim bileti için ‘ahanukkahcarol.com’ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün