Işıklar Bayramı Hanuka ve projektör

Çok yakında Hanuka Bayramını kutlayacağız. Bu bayramınen büyük özelliği, sekiz gün boyunca, ailece toplanıp Hanuka mumlarının yakılmasıdır.

Vivet Pitelon SPARKES Çocuk-Aile
7 Aralık 2022 Çarşamba

Bu bayramın özellikle yurt dışında başka bir geleneği de Sufganiyot ve patatesli latkenin sofraları süslemesidir. İbranice öğretmenin yasak olduğu yıllarda, topaç dediğimiz ‘dreidel’, ‘sevivon’ olarak da adlandırılan oyuncakla çocuklara İbranice harfler öğretilirdi. Günümüzde İsrail’deki topaçlar Nun – Gimal – Hey – Pe harflerini kullanıyorken Amerika’da bulunan topaçların üzerindeyse Nun – Gimal – Hey – Şın bulunmaktadır. Bu harfler ise “Orada(Şam) / burada (Po) büyük bir mucize oldu” anlamına gelir. Bu ay keyifli ve eğlenceli Hanuka Işıklar Bayramını kutlayacağımız için, haydi gelin birlikte bilgi transferi yaparak el feneri hazırlayalım. Bu aktivitemizde bilim, mühendislik, sanat ve matematik disiplinlerinden faydalanacağız.

HANUKA ŞEKİLLERİYLE PROJEKTÖR

Malzemeler

Peçete havlu rulosu, makas, streç film, yapıştırıcı bant, renkli tahta kalemleri, lastik bant, küçük bir el feneri veya cep telefonu el feneri aplikasyonu…

Yapılışı

İlk olarak büyük kare şeklinde iki veya üç adet streç film kesilir.

Streç film üzerine tahta kalemle hanukiya, Magen David, mum gibi şekiller çizilir ve boyanır.

Makasla peçete havlu rulosu ikiye bölünür. Peçete havlu rulosunun ağzına şekilli streç film yapıştırılır. İstenirse sağlamlaştırmak için, lastik bant etrafına sarılır. Rulonun içerisine el feneri konur.

Karanlık bir odada duvara şekiller yansıtılır.

Bu etkinlik için cep telefonu el feneri aplikasyonundan da faydalanabilirsiniz.

Birlikte düşünelim

Duvara yansıyan şekilleri nasıl daha büyük veya daha küçük hale getirebiliriz?

El fenerini şekle yakınlaştırıp, uzaklaştırdığımızda bakalım neler oluyor?

Lezzetli bir topaç

Şimdi çubuk krakerleri marshmallow’a batıralım. Mutfak makası ve bir büyüğümüzün yardımıyla alt ucunu üçgen şeklinde keselim. Eğer mümkünse sıvı çikolata ile sevivonumuz süslenebilir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün