Yahudi Ajansından İsrail´in yeni hükümetine uyarı

Dünya
16 Kasım 2022 Çarşamba

İsrail Yahudi Ajansının Başkanı geçtiğimiz pazar günü, kurulması öngörülen hükümetin koalisyon ortaklarını, koymayı planladıkları yasaların dünya Yahudilerini yabancılaştıracağını ve İsrail’e göçü radikal olarak azaltacağını söyleyerek uyardı.

Yahudi Ajansı Başkanı Doron Almog, “Yeni bir hükümet kurmanın zorlu çabası içindeyken, dünya Yahudileri ile ilişkilerimizin korunmasının önemli olduğuna inanıyorum. Dünyanın dört bir yanından aliya yapılmasını cesaretlendirecek özverinin de yapılması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İsrail’e göçü destekleyen ve kolaylık sağlayan, diaspora Yahudileriyle ilişkileri yürüten, hükümete yarı bağlı bir kurum olan Yahudi Ajansı, geçtiğimiz hafta, olası koalisyon ortaklarından gelen misyonunu tehdit edici önerileri karşısında tepki gösterdi.

Teknik olarak, hükümetle iş birliği içinde ancak bağımsız bir kuruluş olan organizasyon yeni doğacak koalisyonla doğrudan karşı karşıya gelmekten kaçınıyor. Ancak dindar partilerin milletvekillerinin demeçleri her geçen gün daha da sertleşince, karışmama kararı çok daha zor hale geldi. Sonunda Almog, ihtiyatlı fakat tenkit eden bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

Geçtiğimiz hafta aşırı sağcı, Dini Siyonist Parti hükümetten Ağlama Duvarının, eşitlikçi bölümünün kapanmasını istedi. Bu bölüm Yahudi Ajansı tarafından madden desteklenen bir bölüm.

Geçtiğimiz çarşamba günü ise dinci partiler en azından bir Yahudi büyükanne veya büyükbabası olan kişilerin, başka bir dinden olmamaları kaydı ile İsrail’e göç etmelerine izin veren ‘torun hakkı’nın kaldırılmasını talep etti. Oysa Yahudi Ajansı gelirlerinin bir bölümünü söz konusu hakka istinaden İsrail vatandaşlığına uygun şartlara sahip olanların İsrail’e göçünü sağlamak için kullanıyor.

Geçtiğimiz pazar da Otzma Yehudit Partisi, İsrail vatandaşı olmak amacıyla Ortodoks olmayan Yahudiliğe geçişlerin yasal olarak tanınmasının sona ermesini isteyerek reformist ve muhafazakar akıma karşı tavır almış oldu. Bu konuda da Yahudi Ajansı dini çoğulculuğu destekliyor. Organizasyon çoğu reformist ya da muhafazakâr olan ABD Yahudileri tarafından maddi olarak destekleniyor.

Almog açıklamasında birliğin ve Yahudiliğin her bölümüne saygının önemini vurguladı. Almog “Bu zamanda, Yahudi toplumunu oluşturan her bölümün birliğinden daha önemli bir şey olmadığının bilincindeyiz. Dünya Yahudileriyle diyalogun, stratejik ilişkilerin korunması gerektiği inancındayım. Yahudi Ajansı İsrail ile dünya Yahudilerini bağlayacak bir köprü olmaya devam edecek” açıklamasında bulundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün