İsrail son 4 yılda 5. kez sandık başında

6,8 milyon İsrailli seçmen bugün 25. Knesset´in (meclis) kurulması için oy kullanacak. Sabah 7´de başlayan oy kullanımı akşam 10´da sona erecek.

Dünya
1 Kasım 2022 Salı

Yeş Atid'in lideri olan Yair Lapid, yazdan beri sürdürdüğü başbakanlık görevi kapsamında koalisyonun sarsılması üzerine seçim kararı almıştı.

Yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanan ve ülkenin en uzun süre başbakanlık koltuğunda oturan ismi Netanyahu’nun partisi Likud’un birinci gelmesi bekleniyor.

Ancak son kamuoyu yoklamaları partinin, 120 koltuğun bulunduğu Knesset’te çoğunluğu elde etmek için gereken 61 koltuğa ulaşmakta zorluk çekeceğini gösteriyor.

İsrail basınına göre resmî sonuçlar bu hafta içinde açıklanacak.

İsrail basınında, seçimlerde ülke genelinde 18 bin polisin görev yaptığı belirtildi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Emniyet teşkilatının tavsiyesi ve ülkenin genel durumu nedeniyle, Batı Şeria ve Gazze sınır kapılarının bu bölgede yaşayan Filistinliler için kapatılmasına karar verildi. Yasak 1 Kasım gece yarısı başlayıp 2 Kasım gece yarısından önce kaldırılacak’’ ifadelerine yer verildi.

Seçimlerde oy kullanan siyasi liderler açıklamalarda bulundu.

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog oyunu kullanırken, "Özgür, temiz ve eşit seçim sürecine katılmak büyük bir hak. Dünyadaki bazı ülkeler bu hakkı vermiyor. Her vatandaşın etki yaratabileceği demokratik bir sistemimiz olduğu için minnettar olmalıyız. Tekrar söylemek istiyorum oylamanın etkisi şüphesizdir. Bu nedenle ülkenin tüm vatandaşlarına demokratik hakkınızı kullanmaya ve oy vermeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Yair Lapid oy kullandıktan kısa bir süre sonra, ‘‘Bugün çocuklarımızın geleceği, ülkemizin geleceği için oy verin, herkese iyi şanslar’’ dedi.

Dini Siyonist Partisi lideri Bezalel Smotrich, ‘‘Bütün İsrail halkına söylüyorum: Sorumluluk al ve oy ver. Bu devletin geleceği ile ilgili, başka ülkemiz yok" açıklamasını yaptı.

Evimiz İsrail lideri Avigdor Liberman, ‘‘Umarım Siyonist, liberal, hoşgörülü ve özgür bir ülkeye uyanırız" dedi.

Otzma Yehudit Partisi lideri Itamar Ben-Gvir, ‘‘Netanyahu'yu başbakan olarak kabul ediyoruz’’ ifadesine yer verdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün