Boyun fıtığı gençler arasında giderek artıyor

Akıllı telefon kullanım süresi arttıkça, başı öne eğerek telefona bakma süresindeki uzama da sağlık sorunları açısından alarm veriyor. Daha fazla genç insan boyun problemleri ile uzmanlara başvurmaya başladı.

Sağlık
19 Ekim 2022 Çarşamba

Uz. Fzt. Hayrettin Horoz*

Gün içinde başı öne eğerek uzun süreler telefona bakmak, boyunda mikro travmalara yol açarak, disk dejenerasyonları ve boyun fıtığı gibi mekanik problemleri de beraberinde getiriyor. Şöyle ki başın normal dururken omurgaya bindirdiği yük ortalama beş kilo iken, öne eğdiğimizde bu yük 20-27 kilolara çıkıyor. Süre uzadıkça da boyunla ilgili şikâyetler baş edilemez hale geliyor.

Eskiden masa başı çalışan bankacılar, memurlar ve beyaz yaka çalışanlarında görülen boyun problemlerinin, öğrenciler ve gençler arasında görünme sıklığının artması endişe verici boyutlara ulaştı. Özellikle sırt ve boyunda görülen miyofasiyel ağrılar - buna halk arasında kulunç da deniyor - basit fizik tedavi yöntemleri, dinlenme ve egzersizlerle tedavi edilirken, bu dejenerasyon, problem arttıkça boyun fıtığı sorununa dönüşerek daha komplike bir hal alıyor.

Boyun fıtığı, bel fıtığı gibi omurga problemlerinde en etkili tedavi ergonomi ve koruma eğitimidir. Omurgayı nasıl kullanacağımızı iyi bilirsek onu nasıl daha uzun yıllar sakatlanmadan ve fonksiyonel olarak tutmayı başarabileceğimizi biliriz. Bu yüzden daha ilköğretim düzeyinde bile çocukların omurga taramaları yapılmalı, belli aralıklarla ergonomi eğitimi verilmelidir. İş yerlerinde çalışanlar; oturan, ayakta çalışan ve ayakta yük taşıyanlar olarak guruplara ayrılarak ergonomi eğitimlerine tabi tutulmalı ve işyerleri çalışanların sağlığını koruyacak şekilde düzenlenmeli. Örneğin masa boyları, bilgisayar yükseklikleri, sandalye seçimleri buna göre uyarlanmalıdır.

Boyun bölgesi problemlerinde özellikle omuz kuşağı kasları, sırt kasları güçlendirilmeli, kısalan pektorel kaslar gerilmeli ve böylece dik duruş korunmalıdır. Aynı şekilde bel problemleri için kalça kuşağı kasları güçlendirilmeli, hamstiring ve aşil kasları gerilmelidir. Bel ağrılarında ayakkabı seçiminin bile etkili olduğu unutulmamalıdır.  Boynu korumak için telefon kullanım süreleri kontrol altına alınmalı, sosyal medya platformlarında ve telefon oyunları gibi uygulamalarda çok zaman geçirilmemeli ve aralıklı süreler uygulanmalıdır. Telefonu mümkün mertebe göz hizasına yükseltmek alışkanlık olarak geliştirilmelidir.

Fizyoterapist desteği

Boyun ağrıları eğer istirahatte de devam diyor ve artık basit ağrı kesicilerle de azalmıyorsa bir hekime görünmek gerekebilir. Hekimin teşhisi ve önerileri doğrultusunda fizyoterapist desteği almak oldukça önemlidir. Fizyoterapist yukarıda saydığımız koruyucu eğitimler verme konusunda yardımcı olmak bir yana, ağrıyla baş etme yöntemleri ve ağrı tedavisi konusunda destek olacaktır. Fizyoterapistler, fizik tedavi uygulamalarında derin ısıtıcılar, yüzeysel ısıtıcılar ve elektriksel akımların yanı sıra manuel terapi ve egzersiz tedavisi konusunda lisans eğitimi almış sağlık profesyonelleridir. Dolayısıyla geleneksel yöntemlerle, kulaktan dolma eğitimsiz kişilere omurga sağlığınızı teslim etmeniz doğru olmayacaktır.

Sonuç olarak, özellikle pandemi döneminde iyice sporsuz, egzersizsiz, fiziksel aktivitesiz kalan gençler maalesef ki sanal ortamlarda daha çok vakit geçirmekte ve omurgaları negatif etkilenmektedir. Bu bağlamda gençleri daha çok egzersize, spora yönlendirmek hem hükümetlerin, hem de toplumun gelecek nesillerin sağlığı açısından boynunun borcudur.

*Uzman Fizyoterapist Or-Ahayim Hastanesi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün