Nazilerin çaldığı Chagall tablosu açık artırmada

1911´de Chagall´ın yaptığı ve Naziler tarafından çalınan tablo gelecek ay New York´ta açık artırmada satılacak.

Dünya
12 Ekim 2022 Çarşamba

Tahmini değeri 6 ila 8 milyon dolar arasında olan Chagall’ın yağlı boya tablosu 1928'de Polonyalı Yahudi David Cender tarafından satın alınmıştı. Cender, gettoya sürüldüğünde tüm mallarıyla birlikte tabloyu da kaybetmişti.

Phillips Müzayede Evinden geçtiğimiz perşembe yapılan açıklamaya göre, Naziler tarafından çalınan ve sonuç olarak da Fransa tarafından etkilenen ailelerin varislerine geri verilen 15 eserden biri olan, Marc Chagall’ın tablosu, gelecek ay New York'ta satışa çıkacak.

15 Kasım'da müzayedeye çıkacak olan 1911 yapımı 'The Father (Baba)' tablosu, Lodz gettosuna taşınmaya zorlandığında sahip olduğu mallarını kaybeden Polonyalı Yahudi keman yapımcısı David Cender tarafından 1928 yılında satın alınmıştı.

Keman yapımcısı, karısı ve kızının öldürüldüğü Auschwitz'e gönderilmiş, kendisi kurtularak 1958'de Fransa'ya yerleşmişti. Cender, şimdiki tahmini değeri 6 ila 8 milyon dolar olan tabloyu geri alamadan hayatını kaybetmişti.

Phillips ve Fransız Kültür Bakanlığına göre, bu arada eser yeniden sergilerde ortaya çıkmış ve muhtemelen 1947 ve 1953 arasında tablonun geçmişini bilmeden Chagall'ın kendisi tarafından satın alınmıştı.

Cender 1985'te Fransa'da hayatını kaybettikten sonra 'The Father' 1988'de ulusal koleksiyona girerek önce Pompidou Kültür Merkezine alındı; daha sonra Paris'teki Yahudi Sanatı ve Tarihi Müzesine gönderildi.

Fransız parlamentosu bu yılın başında oybirliğiyle Naziler tarafından yağmalanmış Yahudi ailelere ait 15 eserin iade edilmesini öngören bir kanunu kabul etti. Dönemin Kültür Bakanı Roselyne Bachelot, yağmalanmış diğer sanat eserlerinin ve kitapların halen ulusal koleksiyonlarda tutulduğunu ifade ederek bunu tarihi bir adım olarak nitelendirmişti.

Chagall babasının portresini Paris'e geldiği sene yapmış. Ressam o dönemde ‘şehrin modernizminden şoka uğradığı’ için bu döneme ait eserlerinin sayısı azdır.

Evarts ifadesinde, "Rusya'ya dönmek üzere 1914'te Paris'ten ayrıldığında bu eserlerin çoğu zarar görmüştü," diyerek 'The Father' eserinin müze ve koleksiyonculardan çok ilgi göreceğine emin olduğunu belirtti.

Rus lüks ürün perakendecisi Mercury'nin sahibi olduğu New York merkezli müzayede evi Phillips, Ukrayna işgalini geçtiğimiz şubat ayında savaş başladıktan birkaç gün sonra kınamıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün