Yaz sonu cilt bakımı-2: Bay Bay güneş lekeleri

Geçen ay yaz boyunca, ter, klor ve tuzla cildimizde birikmiş olan komedonlardan, siyah noktalardan kurtulmayı konuşmuştuk. Bu ay da, güneş giderek etkisini azalttığına göre, yaz boyu oluşmuş güneş lekelerini nasıl açabilir, azaltabiliriz, biraz ondan bahsetmek istedim.

Ceyda HAVLUCU Yaşam
28 Eylül 2022 Çarşamba

Geçtiğimiz sene de yine bu dönemlerde güneş lekelerinden kurtulma konusunu konuşmuştuk, ama eminim aranızda unutanlar vardır. Bu nedenle tekrar minik bir hatırlatma olsun istedim.

Konuya girmeden önce, lekelerin çok farklı formları olabildiğini, yıllar içinde yavaş yavaş yerleşerek oluşmuş lekeleri evde açmanın çok zor olduğunu, bu tip durumlar için klinikler ve yer geldiğinde hastanelerden destek alınması gerektiğini hatırlatmak isterim. Benim burada bahsettiğim lekeler, yaz içinde, güneş nedeni ile yeni oluşmuş minik lekeler ve çillerden ibaret.

C vitamini: C vitamini rahatlıkla hem sabah hem akşam kullanılabilecek bir içerik olup, tek başına leke açmakta yetersiz olsa da cildi canlandıran, ışıltı veren ve leke tedavinize destek olacak bir içeriktir. Yalnız daha önce ki yazılarımda da bahsettiğim gibi ürün satın alırken, içerikten fayda görebilmemiz için, C vitaminin hangi formunun kullanıldığını da dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun için de paket üzerinde L-ascorbic asit olarak belirtilmesine dikkat etmekte fayda var. Ayrıca, C vitamini çok kolay bozulabilen bir etken madde olduğundan, satın aldığınız ürün ambalajının hava ve ışık geçirmeyecek şekilde tasarlanmış olması da önemli tabi. “Ay yok ben dikkat edemem, ağzını açık unutur, camın önünde bırakırım” falan diyorsanız, kapsül formda satılanlar sizin için daha avantajlı olabilir.

Retinol: Bildiğiniz gibi her bir hücremizin bir yaşam ömrü var. Retinol bu süreci biraz hızlandırıyor. Yani aslında uygulama yapılan bölgedeki hücreleri bir nevi daha hızlı yaşlandırıyor. Bu da yeni hücrelerin gelmesi demek. Yani bozuk hücreyi atıp yenisine merhaba demiş oluyoruz. Üstelik sadece lekeler için değil, kırışıklıklar için de aynı anda işlev sağlamış oluyor. Ancak unutmayalım ki retinol çok güçlü bir etken madde olduğundan, çok genç ciltler için uygun değildir. Bununla birlikte sadece gece kullanımı önerilir. Uygulama sıklığı da kullandığınız ürünün konsantrasyonuna göre haftada birkaç seferi geçmemeli.

AHA (Alpha Hidroksi Asit): Neredeyse her cilt bakım yazısı yazdığımdan bahsetmekten asla sıkılmadığım bir konu da kimyasal peeling. Benim kullanmayı en sevdiğim ve etkisini en hızlı gözlemlediğim ürünlerden biri herhalde. Ne yazık ki hamilelikte kullanımı yasak olduğundan bir süredir kendisinden ayrı kaldım. Suda çözünen yapıda bir asit olup, cilt yüzeyindeki ölü derileri minik minik soyarak, düzenli kullanımda parlak ve lekesiz bir cilt elde etmeyi vaat eder. Benim en sevdiğim formları tonik ya da maske kullanımı. Ancak piyasada çeşitli formlarda bulmanız mümkün tabii.

Azelik asit: Hücre yenilenmesini hızlandıran AHA’lardan daha nazik içerikli bir soyucudur. Tabi ki daha yavaş çalışır ancak, özellikle cildiniz çok hassas ise azelik asidi denemeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca yine hassas ciltler için bir öneri daha belirtmek isterim; bu tarz asitli içerikleri serum ve krem formu yerine öncellikli olarak yüz yıkama jeli ya da maske formunda seçerseniz, ciltte kalma süresi de kısıtlı olacağından cilt bariyerinizin içerikle daha sakince tanışmasına olanak sağlamış olursunuz.

Niacinamide: “Yok benim cildim aşırı hassas, atopik ciltliyim” diyorsanız da Niacinamide içerikli bir serum tercih etmenizde fayda var. Bu ürün, hiperpigmentasyonla, yani koyu lekelerle savaşırken aynı zamanda yoğun nemlendirme özelliğini de barındırır.

Son olarak, güneş kremi kullanmadığınız ya da güneş kremi kullansanız bile akşam güneş kreminizi doğru temizlemediğiniz sürece, bütün bunların da anlamsız olduğunu önemle hatırlatmak isterim. Güneş kremi kullanmadığınızda her ne kadar, “Ama artık güneş eskisi kadar etkili değil” deseniz bile, aslında bu içeriklerin çoğu ciltte minik tahribatlar yaratarak cildi yenilmek üzere kurgulanmış olduğundan, tahrip olmuş cildi korumasız güneşe maruz bırakmak, daha çok yeni leke demek olacaktır. Bununla birlikte güneş kremi de bir kimyasal olduğundan ciltten doğru temizlememek cildin yenilenme sürecini durdurup baltalayacaktır. Anlayacağınız her şeyin azı karar, çoğu zarar.

Lekesiz olduğu kadar dertsiz, tasasız iyi yıllar dilerim. Hepinize gecikmiş bir Şana Tova.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün