Orta Çağ pogrom kurbanlarının kalıntılarının Yahudilere ait olduğu anlaşıldı

Kalıntılar 2004 yılında bulunmalarına rağmen, DNA testleri ile kimlik belirleme süreci neredeyse yirmi yıl sürdü.

Dünya
14 Eylül 2022 Çarşamba

The Guardian’ın haberine göre, İngiltere’de 2004 yılında, Orta Çağ’dan kalma bir kazı alanında bulunan kalıntıların Yahudi kurbanlara ait oldukları belirlendi.

Araştırmacılar, Norwich bölgesinde bulunan ve bir alışveriş merkezinin inşası sırasında ortaya çıkan kazı alanında, en az on yedi kurbana ait olduğu düşünülen kalıntıların bir salgın yüzünden ölmüş kişilere ait oldukları tahmin ediyordu. Yapılan analizler sonucu, ölüm sebeplerinin herhangi bir hastalık olmadığı belirlenen kalıntılardan üçünün -biri erişkin, biri 10-15 yaş arası ve diğeri de 5-10 yaş arasında olan- kahverengi gözlü ve koyu renk saçlı kız kardeşlere ait oldukları ortaya çıktı.

The Guardian’a konuşan Londra Doğal Tarih Müzesinden araştırmanın liderliğini yürüten Dr. Selina Brace, “Nasıl öldürüldüklerini bilemiyoruz fakat öldürüldüklerine eminiz,” dedi.

Yapılan araştırmada ayrıca cesetlerin 12 ile 13. yüzyıl civarlarında bir kuyuya atıldıkları ortaya çıkarıldı. Tarihçi Ralph de Diceto, bunun 1190 yılımdan Norwich bölgesinde yaşanan pogrom ile bağdaştığını söyledi.

Bulunan kalıntılarda yapılan genetik inceleme, Avrupa kökenli Yahudilerin bazı kanser tiplerine yatkınlıkları ve daha geç girilen ergenlik gibi özellikleri ile yeni bilgilere de ışık tuttu. Elde edilen verilere göre, zannedilenden yüzyıllar öncesinden beri Aşkenaz kökenli Yahudilerin, genetik bazı bozukluklara dayanarak, boylarında azalma olduğu da belirlendi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün