Blinken: ´´İran, nükleer müzakereleri sonuçlandırmak için isteksiz, anlaşma olası değil´´

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran´ın nükleer anlaşma önerisine verdiği son yanıtla yakın gelecekte bir anlaşmanın olmayacağını belirtti.

Dünya
13 Eylül 2022 Salı

Blinken Mexico City’de Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador ile düzenledikleri basın toplantısında, “İran bir anlaşmaya varmak için gerekli olanı yapmak konusunda isteksiz görünüyor ve anlaşmaya gereksiz meseleler sokmaya devam ediyor. İran’ın Avrupa Birliği (AB) tarafından öne sürülen teklife verdiği yanıtta geçtiğimiz haftalarda gördüğümüz şey, açıkça bir geri adımdır ve yakın vadede bir anlaşma olasılığının düşük olduğunu söyleyebilirim” dedi.

ABD ve İran, AB Dış İlişkiler Temsilcisi Josep Borrell tarafından öne sürülen bir öneriye Avrupa Birliği aracılığıyla yanıt vermişti. İran ilk cevabını Ağustos ortasında sunmuş, ABD buna yaklaşık bir hafta sonra yanıt vermişti.

İran bu ayın başlarında verdiği son yanıtta ise, “anlaşma önerileri yapıcı değil” demişti.

Son haftalarda nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma beklentileri konusunda başlangıçta iyimserlik olsa da dünya güçlerinin İran'ın son dakikada makul olmayan taleplerde bulunduğunu iddia etmesiyle anlaşma ihtimali giderek azalıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün