ABD Oregon´daki Swastika Dağı´nın isminin değiştirilmesine karar verildi

ABD´nin Oregon eyaletinde 1.200 metre yüksekliğindeki, neredeyse bir asırdır Swastika ismiyle anılan dağ, yerel bir sakinin çabaları sayesinde yakında değiştirilecek.

Dünya
30 Ağustos 2022 Salı

Oregon sakinlerinden Joyce McClain geçen yıl Oregon Coğrafi İsimler Kurulu'na dağın ismin değiştirilmesi için dilekçe verdi. Oregon Coğrafi İsimler Kurulu bu ay yaptıkları bir toplantıda 1800'lerde bölgenin yerli kabilesine liderlik eden Şef Halito'nun adını ithafen dağın isminin ‘Halo’ olarak değiştirilebileceğini belirtti.

Oregon Coğrafi İsimler Yönetim Kurulu Başkanı Bruce Fisher, Swastika Dağı'nın tarihinin, Nazi Almanya'sından öncesine dayandığını ve dağın adını yerel bir çiftlik sahibinden aldığını ifade etti.

Naziler Swastika’yı dünya çapında tanınan bir nefret sembolüne dönüştürmeden önce, Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de iyi şans ve esenlik anlamına geliyordu.

Fisher, “Oregonlular eyaletlerinde bir Swastika Dağı olduğunu öğrendiğinde, birçok insan dağın var olduğunu bile bilmiyordu” dedi.

Oregon Coğrafi İsimler Kurulu’nun, dağa Şef Halito’nun adını vermeyi onaylamak için aralık ayında kesin bir karar vermesi bekleniyor. Plan daha yüksek makamlar ve kabile konseyleri tarafından da onaylanırsa, Halo 2023 gibi erken bir tarihte dağın yeni adı olacak.

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün