Herzog: ´´İran´ın nükleer silahlanması sessizlikle karşılanamaz´´

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, pazartesi günü Basel´e yaptığı resmi ziyarette İsviçre Başkanı Ignazio Cassis ile bir araya geldi ve İran´ın nükleer silahlanmasının önlenmesi gerektiğini ifade etti.

Dünya
30 Ağustos 2022 Salı

İsviçre’de Birinci Siyonist Kongresi´nin 125. yıldönümü etkinliğine katılan Herzog, İsviçre ve diğer hükümetleri İran nükleer programına karşı çıkmaya çağırdı. Herzog, ‘‘İran, İsrail'i yıkacağına yemin etti. Bölgemizi ve tüm dünyayı istikrarsızlaştırmak için yorulmadan çalışıyor. İran'ın davranışları sessizlikle karşılanmamalı, faaliyetleri cezasız kalmamalı ve böyle bir devletin nükleer yeteneklere sahip olmasına izin verilmemelidir. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun IAEA bağımsızlığı kritik öneme sahiptir. İran'daki nükleer gelişmelerin ihlallerini soruşturma yeteneği de dahil olmak üzere, buna kesinlikle uyulmalıdır’’ dedi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, İsrail İran’a karşı harekete geçmeye karar verse bile harekete geçmek için yeterli zamanının olmayacağını belirtti. Raisi ayrıca IAEA’nın soruşturması devam ederse nükleer anlaşmaya geri dönmenin bir yolu olmayacağını da sözlerine ekledi.

Herzog Reisi’nin yanıtına karşılık, “İran cumhurbaşkanının açıklaması son derece açık. IAEA müfettişlerinin, zenginleştirilmiş uranyum vakalarını soruşturma konusundaki bağımsızlığına saygı duymuyor. Uluslararası düzenin, uluslararası hukukun ve uluslararası toplumun sadık bir üyesi olan İsviçre de dahil olmak üzere hükümetleri, IAEA'nın bağımsızlığını sağlamaya ve İran'ın nükleer silahlarının ortadan kaldırmaya çağırıyorum” dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün