İsrail´in kurulmasının ilk adımlarının atıldığı Birinci Siyonist Kongresi´nin 125. yılı

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, Siyonist tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Birinci Siyonist Kongresi´nin 125. yıldönümü etkinliğine katılmak için pazartesi günü İsviçre´nin Basel kentine gidiyor.

Dünya
29 Ağustos 2022 Pazartesi

Theodor Herzl'in 200'den fazla delegeye hitap ettiği Birinci Siyonist Kongresinden bu yana 125 yıl geçti. Herzl Kongre’den sonra anı defterine, “Basel'de Yahudi Devletini kurdum” yazmıştı. Herzl’in vizyonu kongreden yarım yüz yıl sonra gerçekleşmiş, 1948’de Yahudi Devleti kurulmuştu. Kongre, Yahudi halkının eski anavatanlarında bir devlet kurma yolundaki ilk adımı olarak görülüyor.

Dünya Siyonist Örgütü (WZO) tarafından planlanan etkinliğe 1000'den fazla katılımcı bekleniyor. Konuşmacılar arasında Mossad Eski Başkanı Yossi Cohen, Yahudi Ajansı Başkanı Doron Almog, İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (ADL) CEO'su Jonathan Greenblatt, İsrail Diaspora İşleri Bakanı Nachman Shai ve Rothschild Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Barones Ariane De Rothschild yer alacak.

Sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre Herzog, Basel’e yapacağı ziyaret sırasında, 125. Yıl etkinliğinin yanı sıra İsviçre Başkanı Ignazio Cassis ve Yahudi Cemaati üyeleriyle de bir araya gelecek.

Açıklamada, Herzog ve Cassis'in görüşmeleri sırasında İsrail ve İsviçre ulusal bilim vakıfları arasında "çığır açacak bir anlaşma" imzalanacağı ifade edildi.

İsrail First Lady’si Michal Herzog ise, İsviçre First Lady'si Dr. Paola Rodoni Cassis ile birlikte müze haline getirilen Albert Einstein'ın eski evini ziyaret edecek.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün