İsrail Devlet Başkanı Herzog´dan Türkçe açıklama

Türkiye ve İsrail karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı almasının ardından İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog Twitter´dan Türkçe bir paylaşım yaptı.

Dünya
18 Ağustos 2022 Perşembe

Kararın iki ülke halkı arasındaki dostluğu teşvik edeceğini belirten Herzog, "Türkiye ile tam diplomatik ilişkilerin yenilenmesini takdirle karşılıyorum. Bu, geçtiğimiz yıl öncülük ettiğimiz, İsrail ve Türk halkları arasında daha kapsamlı ekonomik ilişkileri, karşılıklı turizmi ve dostluğu teşvik edecek önemli bir gelişmedir" ifadelerini kullandı.

Farklı dinlerden herkesin barış içinde yaşayabileceğini belirten Herzog, "Ortadoğu'daki ortaklık ruhu hepimiz için önemlidir. Tüm inançların mensupları -Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanlar- bir arada barış içinde yaşayabilir ve yaşamalıdır" dedi.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, karşılıklı büyükelçi atanması kararının ardından çarşamba akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Lapid'in ofisinden yapılan açıklamada, iki ülke arasında gelişmeye başlayan diplomatik ilişkilerin ekonomik ve turizm alanlarında büyümeye odaklanacağı belirtildi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Twitter’dan yaptığı paylaşımda, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi kapsamında Türkiye ve İsrail'in büyükelçi ataması yapacağı haberini memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Avrupa Yahudi Kongresi ve Yahudi İnsan Hakları Örgütü Simon Wiesenthal Center da Twitter’dan yaptıkları paylaşımlarla Türkiye ile İsrail arasında tam diplomatik ilişkilerin yeniden başladığının duyurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdiler.

İftira ve İnkârla Mücadele Birliği ise, ‘‘Türkiye-İsrail diplomatik bağların yeniden kurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye, 1949'da İsrail'i tanıyan ilk Müslüman çoğunluklu ülkeydi. Bunun güçlü ve verimli ikili ilişkilere dönüşü işaret etmesini umuyoruz’’ dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün