Suudi influencer: “Ulusumuzun İsrail ile barış anlaşması imzalamasını umuyorum”

Dünya
17 Ağustos 2022 Çarşamba

Sosyal medya ‘influencer’ı Muhammed Saud ülkesinin yavaş yavaş değişik bakış açılarını kabullenmeye başladığını ve halkın Yahudilerin aslında düşmanları olmadığı gerçeğini kabul ettiğini belirtiyor. İsrail milli marşı Hatikva’yı çalan Saud, JNS’ye verdiği demeçte, hahamların Suudi Arabistan’ı ziyaret etmelerinin sonucu olarak Suudi Arabistan vatandaşlarının dünyada yaşayan Yahudiler ile ilişkiler ve politika hakkında daha çok bilgi edinmeye başladıklarını ifade etti. Arkadaşlarının düşüncelerini bildiklerini ancak bazılarının buna katılmadıklarını söyleyen Saud bunun da normal olduğunu kabul ediyor.

33 yaşında ve bekar olan Muhammed Saud, Suudilerin Filistin sorununun çözülmesini istediğini ancak aynı zamanda İsrail ile Suudi Arabistan’ın bir gün barış içinde yaşayacakları umudunu taşıdıklarını belirtti. Saud, “Eğer sokaktaki halka barış isteyip istemediklerini sorarsanız, çoğu size öncelikle Filistin sorununun çözülmesi gerektiğini söyleyeceklerdir” açıklamasında bulundu.

Saud ara sıra İbranice tweet atıyor ve Binyamin Netanyahu’nun oğlu Yair Netanyahu, Knesset üyesi Amichai Chikli ve Kanal 14 TV sunucusu Yinon Magal gibi İsrail’in önemli kişileri tarafından da takip ediliyor.

Suudilerin İsrail yanlısı tutumuna nasıl yaklaştıkları sorulan Saud “Dürüst olmam gerekirse bazen çok incitici yorumlar aldığını söylemeliyim. Ancak bu yorumların gerçek Suudilerden değil, aksine başka ülkelerdeki insanlardan geldiğini düşünüyorum. Şikayetler beni etkilerse de Suudilerin beni eleştirmelerine aldırmıyorum zira bu onların sorunu. Benim tek hedefim Ortadoğu’da savaşı durdurmak ve barışı teşvik etmek” cevabını verdi.

Normalleşme sağlandığında İsrail’i ziyaret etmek isteyip istemediği sorulduğunda “Eğer doğrudan uçuş olursa tabii ki” cevabını veren Saud İsraillilerin de İbrahim Anlaşmalarının ardından Birleşik Arap Emirlikleri’ne seyahat etmeleri gibi Suudi Arabistan’ı da ziyaret edebileceklerini düşündüğünü ekledi.

Saud, hayatında ilk kez bir Yahudi ile ABD’de New York’ta üniversitede karşılaştığını, akabinde Suudi Arabistan’a döndüğünde sosyal medya ve interneti kullanarak Yahudiler ve İsrailliler hakkında daha çok şey öğrendiğini, sonuçta birçok Yahudi’nin evini ziyaret ettiğini hatta Hanuka mumlarını yaktığını anlattı. “Yahudi, Hıristiyan ya da Müslüman kimseyi dinlerine göre yargılamıyorum. Benim için iyi olmaları önemli” diyen Saud evine gelen Yahudilerin kendisine İsrail’den yiyecekler ve hediyeler getirdiklerini belirtti.

1990’da Birinci Körfez Savaşında Irak’ın eski cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in Kuveyt ve Suudi Arabistan’a Filistinlilerin desteği ile saldırdığının altını çizen Saud, İsrail- Filistin çatışmasının nedenlerini anladığını belirtiyor. Filistinlilerin çocuklarına Yahudilerden nefret etmeyi öğrettiklerini, yazları terör kamplarında onları eğittiklerini, restoranlarda yiyenleri ya da bar-mitsva kutlamalarında eğlenen insanları bombaladıklarını anlatıyor.

“Filistinliler barış istemiyor. Aslında Gazze’yi cennete çevirebilirlerdi. Yüzme havuzları, spor merkezleri, kulüpler ve restoranlar inşa ederek, bölgeyi turistlere açmak yerine tüm paralarını terör tünelleri açmakta kullanıyorlar” diyor.

Saud, Filistinlilerin barış yapmak yerine çatışmanın sonsuza dek sürmesini istediklerini ve İsrail’in bölgedeki herkesle barış yaparsa sonuçta Filistinlilerin de buna uymaktan başka çarelerinin kalmayacağını, diğer Arap ülkelerindeki halkın normalleşmeyi nasıl karşıladıklarını bilmediğini ancak ilişkilerin gelişmesinden halkın da desteklediğini anladığını belirtiyor.

Saud, İsrail’den Bahreyn’e, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ve Fas’a uçuşlar olduğunu ve Suudi Arabistan’ın da hava sahasını uçuşlara açtığını hatırlatarak ülkesinin İsrail ile bir sonraki barış anlaşması imzalamasını ümit ettiğini söylüyor.

Kaynak:  İsrael Hayom, JNS.org

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün