İsrail dışındaki en büyük Yahudi cemaati: New York Yahudileri

New York eyaletinde 600´den fazla sinagog bulunuyor. New York şehri ise ABD´nin Yahudi nüfusunun yüzde 15´ini barındırıyor. Sağlıklı yiyecek tercih eden New Yorklular arasında da İsrail mutfağı son dönemlerde çok popüler oldu.

Dünya
17 Ağustos 2022 Çarşamba

ABD’nin New York eyaletinde 1,7 milyon Yahudi eyaletin belli başlı şehirlerinde ya da kırsalında yaşıyor. New York şehrindeki en büyüğü olmak üzere on Yahudi cemaati bulunmakta. Eyalette yedisi New York şehrinde olmak üzere 12 dernek var.

Eyalette bulunan 600 sinagogdan 314’ü kendini Ortodoks, 116’sı muhafazakâr, 102’si Reformist ve dokuzu da kalkınmacı (bir tür reformist) olarak nitelendiriyor. Aynı zamanda onlarca bağımsız cemaat ve birçok Habad merkezi eyaletin dört bir tarafına dağılmış bulunuyor.

New York şehrinde yaşayan Yahudiler ABD’de yaşayan Yahudilerin yüzde 15’ini oluşturuyor. Şehirde her dokuz kişiden biri Yahudi. Bu oran Brooklyn’de her beş kişiden biri Yahudi şeklinde.

Brooklyn, dünyanın en büyük Yahudi cemaatine ev sahipliği yapıyor. Brooklyn Yahudilerinin yarısı ultra-Ortodoks. Dünya Habad Merkezi, birçok Habad mensubunun da yaşadığı Crown Heights’ta bulunuyor. Haredi toplumun yoğun olarak yaşadığı diğer semtler Borough Park, Williamsburg ve Flatbush olarak sayılıyor.

Brooklyn’de aynı zamanda her yaş için birçok Yahudi eğitim kurumu, sinagoglar, yeşivalar, kaşer restoran ve dükkanlar ile hastaneler bulunuyor.

Haredi ve Hasidik cemaat mensuplarının bazıları New York banliyölerinde yaşıyor. Kiryas Joel, ABD’deki ilk Ortodoks şehir oldu ve sakinlerinin yüzde 90’ı Yidiş konuşuyor.

Aktör Ori Laizerouvich’in sunduğu özel bir video dizisinde “ABD’deki Yahudiler ne yer?” sorusuna cevap aranıyor. Laizerouvich, Purim Bayramında Brooklyn’de yaşayan Yahudilere odaklandı.

Gezisi Crown Heights’daki bir sinagogdaki Sefer Tora rulolarından birini okuyarak başladı. Ardından Habad mensubu Friedman ailesinin evindeki manevi bayram hazırlıklarını ve mutfak kültürünü gözlemledi.

Laizerouvich, Brooklyn’de çok popüler olan Miss Ada’nın sahibi şef Tomer Bachman’a da programda yer verdi. 15 yıldır Brooklyn’de yaşayan Bachman’a göre İsrail mutfağı New Yorkluların sağlıklı yemek alışkanlıklarına çok uyuyor.

“İsrail yemekleri yiyebileceğiniz en sağlıklı yemekler ve özellikle Brooklyn’de oturan Amerikalılar sağlıklı yemek istiyor. İsrail yemekleri Ortadoğu yemeği ve birçok sebze, değişik renk ve tatlar içeriyor” diyen Bachman Miss Ada’nın 15 yıllık zorlu çalışma sonucu ortaya çıktığını anlatıyor. Kendi restoranını açmadan önce dokuz yıl değişik İtalyan restoranlarında çalışan Bachman stilini İtalyan yemeklerini İsrail’de çocukken yediği tatlarla birleştirerek oluşturduğunu ifade ediyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün