İsrail´de Helenistik Döneme ait hayvan kemiğinden yapılma zarlar bulundu

İsrail Eski Eserler Kurumu (IAA), 2300 yıl önce Helenistik Dönemde kullanılan, hayvanların mafsal kemiğinden yapılan oyun zarları bulundu.

Dünya
16 Ağustos 2022 Salı

Birkaç yıl önce İsrail’de Maresha-Bet Guvrin Ulusal Parkındaki yeraltı mağarasında 530 tane oyulmuş kemik bulundu. Kemiklerin üzerindeki yazıtlar ve kullanım amaçları araştırılıp yakın zamanda hakemli dergi Levant’ta yayınlandı.

IAA, kemiklerin çoğunlukla kadınlar ve çocuklar tarafından oyunlarda ve ritüel kehanetlerde zar olarak kullanıldığı açıkladı. Keçi, koyun ve sığır kemiklerinden oyularak yapılan zarlarda çeşitli Yunan tanrılarının isimlerinin yanı sıra oyun talimatlarının da yazılı olduğu tespit edildi.

Astragali ismi verilen zarlarda, Yunan Bereket Tanrısı Priapos, Aşk Tanrısı Eros ve Güzellik Tanrıçası Afrodit gibi birçok ismin yer aldığı belirtildi.

IAA’da zooarkeolog ve Hayfa Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Perry-Gal, "Araştırmalarımız Astragali zarları kullanan toplulukların sıkıntılı zamanlarında, sihir ve büyülerden yardım aradıklarını gösteriyor. Geçmişte erkekler ve özellikle kadınlar, belirsizlik, ölüm, doğum ve sağlık sorunlarıyla dolu bir ortamla mücadele ediyor ve kendilerini sihir yardımıyla korumaya çalışıyorlardı" ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün