Lapid: Yahudi Ajansı´nın kapatılması İsrail-Rusya ilişkilerine zarar verir

İsrail Başbakanı Yair Lapid pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya´nın Yahudi Ajansını kapatma kararının ikili ilişkileri ciddi şekilde etkileyeceğini belirtti.

Dünya
25 Temmuz 2022 Pazartesi

Rusya Adalet Bakanlığı geçen hafta Yahudi Ajansı'nın Rusya şubesinin belirtilmeyen yasal ihlaller nedeniyle kapatılmasını talep ettiğini ve 28 Temmuz'da bir duruşma ayarladığını açıklamıştı.

Bazı uzmanlar Rusya’nın bu tutumunu, Yair Lapid’in Ukrayna savaşı konusunda 1 Temmuz'da istifa eden İsrail'in eski Başbakanı Naftali Bennett’e göre daha sert bir tavır takınmasından dolayı bir uyarı olarak yorumladı.

İsrail eski Başbakanı Naftali Bennett, 24 Şubat'taki Ukrayna işgalinin hemen ardından, İsrail'in her iki tarafla olan güçlü ilişkilerini vurgulamış, işgali doğrudan eleştirmemiş, ardından Kiev ve Kremlin arasında arabuluculuk yapmıştı. O tarihlerde dışişleri bakanı olan Lapid ise, Rusya'yı dünya düzenini ihlal etmekle suçlamıştı.

1929'da kurulan İsrail Yahudi Ajansı, 1948'de İsrail devletinin kurulmasında kilit rol oynadı.

Yahudi Ajansı Sovyetler Birliği'nin (SSCB) sona ermesinden iki yıl önce, 1989'da Rusya'da faaliyetlerine başlamış ve SSCB'nin her yerinden yüz binlerce Yahudi İsrail'e göç etmişti.

Ajansın Rusya şubesini kapatmak, Rus Yahudilerinin İsrail'e taşınmasını engellemeyecek. Ancak süreci yavaşlatabilir.

Lapid, başbakan olduktan sonra Rusya'ya yönelik eleştirilerini yineledi ancak İsrail'in Rus kuvvetlerinin bulunduğu Suriye'de hava saldırıları gerçekleştirme devam edebilmesi için Moskova ile bağları korumaya çalışıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün