Biden´ın İsrail ziyaretinde ilk günü

Elda SASUN Dünya
14 Temmuz 2022 Perşembe

ABD Başkanı Joe Biden, 13 Temmuz Çarşamba günü, Amerika Air Force 1 uçağı ile Ben Gurion Havalimanına iniş yaptı. Biden, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, Başbakan Lapid ve Naftali Bennett tarafından görkemli bir törenle karşılandı. Birçok bakanın yanı sıra muhalefet lideri Netanyahu da karşılama töreninde yer aldı. İki ülkenin mili marşlarının ardından söz alan Herzog, "Sayın Başkan, İsrail'e hoş geldiniz, İsrail halkı, kardeşlerini arayan Yosef gibi, sizi Kutsal Topraklara kollarını açarak yürekten karşılıyor. ABD’yi Ortadoğu'yu, tüm dünyayı ve İsrail Devletini ilerletme taahhüdü benimseyen bir vizyoner ve lidersiniz. Bu tarihi ziyaret, halklarımız arasındaki demokrasi, adalet, özgürlük, hoşgörü, güvenlik ve barışa bağlılığımızdan kaynaklanan derin ortaklığımızı yansıtıyor. Hayatınız boyunca İsrail Devleti'nin gerçek bir dostu ve tutarlı bir destekçisi oldunuz. İlk ziyaretiniz, 1973'te, Yom Kipur Savaşı patlak vermeden birkaç hafta önce gerçekleşmişti.  Ancak bugün, barış rüzgarları Kuzey Afrika'dan Akdeniz’e ve Körfez'e doğru esmekte. Bu ziyaret, İsrail’den Suudi Arabistan'a bir barış yolculuğudur. Öyleyse, bu yolculuğun tüm bölgemiz için bölgesel bir refah, entegrasyon, barış ve güvenlik vizyonunun gelişmesine yardımcı olacağını tüm kalbimle umuyor ve dua ediyorum. Dostum, İsrail'e hoş geldin, evine hoş geldin" ifadelerini kullandı.



Daha sonra söz alan Başbakan Lapid, "Sayın Başkan, bu tarihi ve aynı zamanda da çok kişisel bir ziyaret. Tarihsel çünkü, iki ülke arasındaki kopmaz bağı, demokrasiye ve özgürlüğe olan ortak değerleri temsil ediyor. Bu kişisel bir ziyaret çünkü İsrail ile olan ilişkileriniz her zaman kişisel olmuştur. Bir zamanlar kendinizi Siyonist olarak tanımlamıştınız. Siyonist olmak için Yahudi olmanıza gerek olmadığını söylemiştiniz. İsrail son dönemde oldukça ilerledi ve gelişti. Bu ziyaret sırasında İsrail Savunma Kuvvetlerinin (IDF) gücünü, İsrail toplumunun yaratıcılığını ve çeşitliliğini göreceksiniz. Ayrıca önde gelen yüksek teknoloji endüstrilerini, dünya çapında gıda güvenliğini geliştirmeye yardımcı olan tarımı, Nobel ödüllü İsrailli bilim adamlarının çığır açan araştırmalara öncülük ettiği üniversiteler ve araştırma enstitülerini tanıyacaksınız. İsrail geçmişi, bugünü ve geleceği birbirine bağlayan bir ülkedir. Ziyaretiniz sırasında ulusal güvenlik konularını da ele alacağız. Ortadoğu ülkeleri ile yapılan İbrahim Anlaşmalarını, Negev Zirvesi kazanımlarının ardından yeni bir güvenlik ve ekonomik mimari inşa etmeyi konuşacağız. Sayın Başkan, iyi bir dostla yeniden bir araya gelmenin getirdiği gerçek sevinçle, İsrail'e hoş geldiniz’’ dedi.

ABD Başkanı Biden ise yaptığı konuşmada, İsrail'i ziyaret etmenin memnuniyetini belirtirken, 1973'te Kipur Savaşı öncesi, genç bir senatör olarak İsrail'e yaptığı ilk ziyareti anımsadı. Biden, "Golda Meir’ın (İsrail’in 4. Başbakanı) yanında oturduğumu unutmayacağım, geriye dönüp baktığımda bu ülkenin tarihinin bir parçası olmaktan büyük onur duyuyorum. ABD ile İsrail arasındaki ilişkiler her zamankinden daha güçlü. Siyonist olmak için Yahudi olmanıza gerek yok. İsrail Devleti ile ilişkilerimizin her zamankinden daha derin ve daha güçlü olduğunu söylemekten gurur duyuyorum. Bu ziyarette ilişkilerimizi daha da güçlendireceğiz. Bilim ve inovasyon alanındaki bağlarımızı derinleştirecek, küresel sorunları ele almak için birlikte çalışacağız. İsrail’in bölgeye katılımını genişletmeye devam edeceğiz’’ dedi.

Sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşen törenden sonra, Biden, Savunma Bakanı Benny Gantz eşliğinde İsrail hava savunma sistemini inceledi. Yad Vaşem Holokost müzesini ziyaret eden Biden, hayatını kaybeden altı milyon Yahudi anısına çelenk bırakıtı. Daha sonra Holokost Kurtulanı 95 yaşında Gita ve 86 yaşındaki Rina ile duygusal bir sohbet eden Biden COVID uyarılara rağmen, her ikisini de kucaklayarak müzeden ayrıldı.

Kaynak: N12 NEWS

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün