Lapid´in başbakan olarak ilk konuşması

Elda SASUN Dünya
6 Temmuz 2022 Çarşamba

“Güvenlik ihtiyaçları karşılandığı sürece İsrail’in barışçıl bir ülke”

İsrail’in 14. Başbakanı Yair Lapid, dünya görüşünü ve izleyeceği politikaları sunduğu ilk konuşmasını cumartesi akşamı gerçekleştirdi. Lapid konuşmasına, “Görevi sona eren Başbakan Naftali Bennett’e adaleti ve dostluğu, geçen yıl içerisinde, yıllardır burada yaşanmamış ekonomik ve güvenlik başarılarına önderlik ettiği için teşekkür ederek başlamak istiyorum” dedi.

Lapid İran tehdidiyle ilgili olarak, "İran tehdidinin bilhassa İsrail için olduğuna inanıyoruz. İran'ın nükleer kapasiteye ulaşmasını veya sınırlarımıza yerleşmesini engellemek için gereken her şeyi yapacağız" dedi. Lapid ayrıca cumartesi günü, İsrail ordusunun İsrail'in deniz yetki alanı olan ekonomik sularına uçan insansız hava araçlarının gemiden fırlatılan füzeyle durdurulmasına yol açan Hizbullah operasyonunun yayınlanmasına izin vermesinden kısa bir süre sonra İran ve Hizbullah'a tehdit edici bir mesaj gönderdi. Mesajında, “Gazze'den Tahran'a, Lübnan kıyılarından Suriye'ye bizim şerrimizi arayan herkese söylüyorum, bizi denemeyin. İsrail her tehdide ve düşmana karşı gücünü kullanmayı bilecektir" dedi.

Lapid konuşmasında, 24. Knesset'in feshedilmesi ve 1 Kasım’da seçim kararının alınmasının ardından siyasi konulara da değindi. "İsrail'in büyük sorusu, tüm önemli konularda aramızda geniş bir ulusal anlaşmanın olduğu bir zamanda, İsrail toplumundaki nefret ve kaygı düzeylerinin neden bu kadar büyük olduğudur. Cevap politikadadır.” Bennett'in sözlerini ‘benimsediğini’ ve bu ilk konuşmasında bir mesaj iletmek amacıyla tekrarladı: "Biz kardeş insanlarız. Karşılaştığımız zorluklar büyük. Birlikte iyi bir ekip oluşturmak için birbirimize ihtiyacımız var. Sadece birlik olarak kazanacağız. Her zaman anlaşmazlıklar olacaktır, ayrı fikirler olabilir. Önemli olan onları nasıl yönettiğimiz sorusudur. Bizler, İsrail’in, Yahudi kimliği olan bir Yahudi devleti olduğuna inanıyoruz. Yahudi olmayan vatandaşlara karşı tutumuz da bir Yahudi tutumu olmalıdır. Sefer Vayikra’da ‘Bir yurttaş olarak, sizinle birlikte yaşayanı kendiniz gibi seveceksiniz’ yazar.

Sonuç olarak, güvenlik ihtiyaçları karşılandığı sürece İsrail’in barışçıl bir ülke olduğuna inanıyoruz. İsrail, Filistin dahil olmak üzere Ortadoğu’nun tüm halklarına sesleniyor: Buradan asla hareket etmeyeceğimizi kabul etmenin zamanı geldi. O halde gelin, birlikte yaşamayı öğrenelim diyoruz.”

Lapid’in ilk ve en önemli görevi, ABD Başkanı Biden'ın 13 Temmuz'daki ziyareti olacak. Bu ziyaretin başarısı, dağılmış hükümetin önderlik etmeye çalıştığı birçok hamleye hizmet edecek. Bu ziyarette Lapid'in siyasi düzeyde de başarılı olması gerekiyor; bu da İran'a karşı bir İsrail-Arap savunma ittifakı vaadi ve Suudi Arabistan'a karşı belirli normalleşme adımları gibi somut başarılara yol açabilecek olasılıkları içeriyor.

Kaynak: Yair Lapid sosyal medya sitesi ve YNET haber sitesi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün