İngiltere Başbakanı Boris Johnson istifa kararı aldı

BBC, aylardır istifa baskısı altında bulunan Boris Johnson´ın Muhafazakâr Parti liderliğinden istifa edeceğini ama sonbaharda yeni parti lideri belirlenene kadar başbakanlık görevini sürdüreceğini aktardı.

Dünya
7 Temmuz 2022 Perşembe

(Associated Press) AP ise, Johnson’ın parti liderliğini bıraktıktan sonra başbakanlık görevini sürdürüp sürdürmeyeceğinin henüz belli olmadığını rapor etti.

Johnson, Başbakanlık Ofisi 10 Numara'da Covid-19 salgını sırasında karantina kurallarını ihlal eden partiler düzenlenmesi nedeniyle eleştiri ve istifa baskısı altındaydı. Bu partilerden biri nedeniyle para cezası da alan Johnson, kendi partisinin bazı milletvekilleri ve muhalefet tarafından parlamentoya yalan söylemekle suçlanmıştı. Lideri olduğu Muhafazakâr Parti içinde 6 Haziran'da güven oylamasına gidilmiş ancak Johnson 148'e karşı 211 oyla kazanmıştı.
Parti içindeki güven oylamasını kazansa da Johnson'ın siyasi geleceğinin tehlikede olduğu yorumları yapılmıştı.

Diğer taraftan Johnson kariyeri boyunca birçok skandala karıştı ve halkı yanıltmak ile suçlandı. Ancak, birçok milletvekili için bardağı taşıran son damla, Johnson'ın, hakkında cinsel istismar suçlamaları olduğu halde milletvekili Christopher Pincher’ı Muhafazakar Parti’nin disiplin organında üst düzey bir göreve getirmesi oldu.

Johnson'ın Pincher'a yönelik görevi kötüye kullanma iddialarını atamadan önce bildiğinin ortaya çıkması iki üst düzey yetkili, Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid'in istifalarına yol açtı.

Johnson, yaşanan skandalların ardından son 48 saatte 50'den fazla bakanın görevi bırakmasına rağmen kabinesinden gelen istifa çağrılarını geri çevirmişti.

Boris Johnson’ın istifası beklenirken İngiliz medyası yerine geçebilecek isimleri de sıraladı.

Nadhim Zahawi: İngiltere’nin yeni ekonomi bakanı olarak atanan Zahawi, bir girişimci ve ülkenin en zengin isimlerinden biri. Petrol endüstrisinde yatırımları bulunan ve kimya mühendisliği eğitimi alan Zahawi’nin ailesi Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminden kaçarak İngiltere’ye gelmişti. Zahawi’nin İngilizceyi İngiltere’de öğrendiği biliniyor. Zahawi, Johnson’a istifa çağrısında bulunan bakanlardan biri.

Rishi Sunak: Bir dönemin ‘altın çocuğu’ olarak bilinen Sunak’a destek bu yılın başında eşinin vergi kaçırdığı iddialarıyla darbe almıştı. Sunak ayrıca Başbakanlık Konutu Downing 10 Numara’da Covid-19 kısıtlamaları olduğu dönemde düzenlenen partilere katıldığı için para cezası almıştı.

Lizz Truss: 46 yaşındaki muhafazakâr siyasetçi İngiltere’nin dış siyasetinde öne çıkan isimlerden biri. Eylül ayından beri dışişleri bakanı olarak görev yapan Truss, İngiltere’nin Rusya-Ukrayna savaşındaki aktif pozisyonunun mimarı olarak biliniyor. İngiliz kamuoyu Truss’ı İngiltere’nin ikonik başbakanı Margaret Thatcher’a benzetiyor.

Ben Wallace: 52 yaşındaki savunma bakanı son dönemdeki performansı ve ilişkileriyle birlikte öne çıkan isimlerden biri oldu. Daha önce başbakanlığa sıcak bakmadığını söyleyen Wallace için İngiliz basını, “Bu fikri, parti tabanından gelen destekle değişebilir” yorumunu yaptı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün