Mahkemeden, Yeşiva Üniversitesine kampüste LGBTQ´yu tanıma zorunluluğu

Manhattan´da bulunan üniversite, ülkenin temellerinin kurulduğu dini özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle kararı temyiz için başvurdu.

Selin KANDİYOTİ Kültür
6 Temmuz 2022 Çarşamba

New York Eyaleti Yüksek Mahkemesi Manhattan’da bulunan, Tevrat ve laik eğitimi buluşturan ve çoğunluğunu Yahudi öğrencilerin oluşturduğu Yeşiva Üniversitesinin LGBTQ grubunu tanıması için karar verdi.

Hakim Lynn Kotler modern-Ortodoks üniversitenin YU Pride Alliance (Yeşiva Üniversitesi Onur Birliği) adındaki LGBTQ grubuna diğer öğrenci kulüplerine tanınan olanakların aynısını tanıması için karar çıkardı. Bu olanaklar eşit barınma, tesislerin kullanımı ve diğer gruplara verilen her tür ayrıcalığı kapsıyor.

LGBTQ ile Yeşiva Üniversitesi arasındaki tartışmalar 2020 yılından beri devam ediyor. Yedi LGBTQ aktivisti birey olarak ve grup olarak İnsan Hakları New York Şehri Komisyonuna Yeşiva Üniversitesinin ayrımcılık yaptığı iddiası ile şikayette bulunmuştu. Üniversitenin yönetici kadrosu öğrenci birliğinin gay onur grubunu tanıma kararına karşı çıkmıştı.

Kotler kararı ile ilgili, YU grubunun dini olmayan bir kuruluş olarak New York Şehri İnsan Hakları Kanununa tabi olduğunu belirtti. Mahkemede Yeşiva Üniversitesi her ne kadar belli bir mezhebe bağlı olmayan bir üniversite olduklarını belirtseler de kılavuz olarak Yahudi inancını belirlediklerini dile getirdi. Üniversite sözcüsü kampüs gazetesine verdiği demeçte mahkemenin bu ülkenin üzerine kurulduğu dini özgürlükleri ihlal ettiğini açıkladı.

Son yıllarda modern Ortodoks çevrelerde kendilerini eşcinsel olarak tanımlayan insanlara karşı tavırlar yumuşasa da eşcinsellik Yahudi Ortodoks yorumların hemen hemen hepsinde yasaklanıyor.

Yeşiva Üniversitesi kararı temyize götürmeye hazırlanıyor.

Eşcinsel Ortodoks Yahudilerin haklarını koruyan kar gütmeyen kuruluş Jewish Queer Youth (Yahudi Eşcinsel Gençliği) kararı büyük bir mutlulukla karşıladı ve insanlığın itibarı, ruh sağlığı ve kampüste güvenlik açısından zafer olarak tanımladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün