Massachusetts´de harita uygulaması, yerel Yahudi cemaatlerini tedirgin etti

Dünya
6 Temmuz 2022 Çarşamba

ABD Massachusetts’de yeni bir uygulama, eyaletin Yahudi cemaatlerini tedirgin etti. Kim tarafından yapıldığı henüz bilinmeyen, Filistin yanlısı uygulama, eyaletteki yerel birçok enstitü ve kurumun ismi ve adresini belirterek ‘parçalanması’ çağrısında bulunuyor. Belirtilen hedeflerin arasında Yahudilere ait mekanlar da bulunuyor.

Yeni interaktif harita uygulamasının paylaştığı yaklaşık 500 hedef arasında, yerel üniversite ve kolejler, polis merkezleri, bazı şirketler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar yer alıyor. Bu kurumların ‘farklı seviyede zarar’ verdiğini belirten uygulama bu zarar seviyelerini, etnik temizlik, sömürgecilik, Siyonizm, Yahudi milliyetçiliği gibi farklı kategorilerde belirtiyor. Uygulamada, Harvard’dan MIT’ye dünyaca ünlü eğitim kurumları, General Electric ve Moderna gibi global firmalar yer alıyor.

Bu tip büyük kurumların yanı sıra, küçük çaptaki yerel Yahudi organizasyonları da uygulamanın hedefleri arasında görünüyor.

Avukat Rachael Rollins, konuyla ilgili olarak FBI’a başvuracağını, interaktif uygulamanın ‘ifade özgürlüğünden çok, tehlikeli ve cezai’ bir yol izlediğini belirtti. “Kullanılan dil benim açımdan çok tehlikeli” diyen Rollins, “Bunun kökünü kazımak için ne yapabileceğimizi bilmemiz lazım” dedi.

Geçtiğimiz hafta Kongre’nin 37 üyesi, FBI ve güvenlik güçlerinden, uygulamada belirtilen mekanlar için genişletilmiş güvenlik sağlanmasını isterken, internet servis sağlayıcılarının da, sitenin kullanımının yayılmasını önlemesini istedi. Kongre Üyesi Josh Gottheimer, “Bu tahrik ve kışkırtmayı görmezden gelmeyeceğiz” dedi.

Uygulamanın yaratıcıları ise hazırladıkları haritayı şu ifadelerle paylaşıyor: “Bu haritayı oluşturmakta ve peşine düşmekteki amacımız, yıkımı gerçekleştiren kurum ve ağları ortaya çıkarıp onları parçalara ayırmak.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün