Fransız Meclisi´nin ilk kadın başkanı: Yahudi asıllı Braun-Pivet

Fransa´da ilk defa bir kadın meclis başkanı seçildi. Yahudi asıllı, Denizaşırı Topraklar eski Bakanı Braun-Pivet, oylamanın ikinci turunda 242 oy alarak meclis başkanlığı seçimini kazandı.

Dünya
30 Haziran 2022 Perşembe

Fransa’nın ilk kadın Meclis Başkanı seçilen Yaël Braun-Pivet, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Renaissance (Yeniden Doğuş) ile Horizons (Ufuklar) ve Demokrasi Hareketi (MoDem) partilerinin ortak adayıydı.

Siyasi kariyerinden önce avukat olan Braun-Pivet, 2017’de Cumhuriyet Yürüyüşü partisine katılmış, aynı yıl Fransa Ulusal Meclis üyesi olarak seçilmiş ve Fransa-İsrail dostluk grubuna katılarak İsrail'i birkaç kez ziyaret etmişti.

51 yaşındaki Braun-Pivet siyasi kariyerinde, milletvekili, Ulusal Meclis Hukuk Komisyonu Başkanı ve Denizaşırı Topraklar Bakanı olarak görev yapmıştı.

ELNET France (Avrupa ve İsrail arasındaki ilişkileri güçlendirmeye çalışan kâr amacı gütmeyen kuruluş) CEO'su Arie Bensemhoun, "Ülkemizin, ayrılıkçılık ve milliyetçilikle boğuştuğu, aşırı sağın ve aşırı solun sürekli olarak Fransa'yı bölmek ve parçalamak için korkularla oynadığı bir zamanda İsrail ve Fransa arasında bağlar kurmak için “Yaël Braun-Pivet'in seçilmesi, Cumhuriyet ve demokrasinin değerlerinin meclis içinde savunulacağına dair bir umut kaynağıdır. Bu, şüphesiz Fransa'nın karşı karşıya olduğu birçok zorluğun üstesinden gelmek ve aşırılıkları azaltmak için değerlendirilmesi gereken bir şans ve fırsattır" dedi.

Braun-Pivet şu anda Fransa'da cumhurbaşkanı, başbakan ve senato başkanından sonra dördüncü en üst düzey yetkili.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün