´İzmir Sefarad Kadınları El Ele´ belgeseli gala gecesi

İzmir Sefarad Kadınları El Ele´ adlı belgesel 6 Temmuz´da İzmir Fransız Kültür Merkezi´nde izleyiciyle buluşuyor.

Toplum
29 Haziran 2022 Çarşamba

Belgesel İzmir Musevi Cemaati Vakfı’nın AB destekli Despertar (Uyanış) projesi kapsamında gerçekleştirildi. Yönetmenliğini Sarit Bonfil’in yaptığı belgeselin yönetmen yardımcısı Nuray İsrael. Belgeselin konusu toplumun yönetim kadrolarında özellikle gençlerin ve kadınların daha aktif rol almasını hedefleyen Despertar projesinin amaçlarıyla oldukça uyumlu. Film, İzmir Yahudi kadınlarının geçmişten günümüze gerek cemaate bağlı, gerek geniş toplumdaki yardım derneklerinde ve kurumlarda yaptıkları gönüllü çalışmalar ana teması üzerinden kurgulandı. Altı, yedi aylık bir çalışma dönemi sonunda gösterime hazır olan belgesele kaynaklık eden toplam 44 röportajdan birkaçı önceki yıllarda yapılan söyleşilerden derlendi.

Gazete haberlerine de yer verilen belgeselde toplumdaki kurumların arşivlerinde bulunan fotoğrafların yanı sıra özel arşivlerden fotoğraflar da kullanıldı. Uzun yıllardır İzmirli ailelerin albümlerini dijital ortamda depolayan Selim Bonfil’in arşivi belgesele katkı sağlayan başlıca kaynaklardan biri.

Belgeselde dernek ve kurumların kuruluş hikayelerine ve yıllar içindeki değişimine de ışık tutuluyor. İzmir Musevi toplumunda farklı dönemlerde yaşanan farklı sorunlar karşında kadınların ürettikleri çözümler katılımcıların ağzından izleyiciye sunuluyor. Toplumu bir arada tutmak ve kültürü nesilden nesle aktarmak için kadınların gösterdiği çabalar yapılan faaliyetlerin çeşitliliği ile ortaya koyuluyor. Kadınlar zaman zaman karşılaştıkları zorlukları dile getirirken, bu çalışmaların topluma ve bireysel olarak kendilerine sağladığı katkıların da bir değerlendirmesini yapıyorlar.

Belgeselin amacı toplum yararına çalışmalar yapmış İzmirli Yahudi kadınların katkılarının toplum belleğinde kalıcı bir iz bırakmak adına kayıt altına alınması, bir kez daha anılıp takdir edilmesi ve gelecek nesillere ilham kaynağı olması.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün