Porto Yahudi Cemaati Portekiz vatandaşlığı işlemlerini askıya aldı

Porto Yahudi Cemaati, Portekiz hükümeti tarafından Sefarad Yahudiliği belgeleme sürecinde yapıldığı iddia edilen yolsuzluk ve suçlamalar nedeniyle vatandaşlık verme işlemlerini askıya aldığını açıkladı.

Dünya
28 Haziran 2022 Salı

Portekiz hükümeti Roman Abramovich’e Portekiz vatandaşlığı verilirken Sefarad Yahudiliğini belgeleme sürecinde yolsuzluk yapıldığı iddiası ile soruşturma başlatmıştı. Soruşturma çerçevesinde yetkililer Hahambaşı Daniel Litvak'ı tutuklamış, ancak Litvak kısa süre sonra serbest bırakılmıştı. Cemaat o zamandan beri Portekiz vatandaşlığı almaya çalışan on binlerce İsrailliye yardım etmeyi bıraktı.

Hükümet soruşturma sonucunda, Sefarad olarak adı geçen hemen hemen her Yahudi'nin vatandaşlık almasını zorlaştırmak için yasayı değiştirmeye karar verdi. Eylül ayında yürürlüğe girecek yeni kanuna göre, başvuru sahiplerinin Portekiz’de mülk sahibi olmaları gibi gerçek bir bağlantıları olduğunu kanıtlamaları gerekecek. 

Cemaat, Portekiz parlamentosunun Sefarad soyundan gelenlerin Portekiz vatandaşlığı almasına izin veren 2015 yasasını iptal etme kararına yanıt verdi. Cemaat başkanı Gabriel Senderowicz milletvekillerine yazdığı mektupta, hükümetin antisemit zulüm ve eylemler yaptığını iddia etti.

Senderowicz, "Şehirdeki Yahudi toplumu, son on yıldaki dayanışma eksikliğinden dolayı hayal kırıklığına uğradı. Hükümet temsilcileri ve gazeteciler tarafından tasarlanan nafile dava hepimizi şaşkına çevirdi. Son yıllarda kültürel faaliyetleri yüz binlerce euro destek alan İsrail Büyükelçiliği bile tek bir destek sözü söylemedi. 2020'den itibaren bu yasaya ve Yahudi cemaatine karşı ağır bir karalama kampanyası başlatıldı. Çeşitli rejim üyeleri, 'vatandaşlığın çok kolay alındığını, on milyonlarca adayın olduğunu ve vatandaşlığın nispeten avukatlara, soybilimcilere ve Portekiz'deki Yahudi topluluklarına yapılan ödemeler karşılığında verildiğini’ iddia etti. Polis şehrin Kadoorie Sinagogu'nu sanki bir genelevmiş gibi işgal etti ve para çantaları aramak için cemaat başkan yardımcısının evine gitti" dedi.

Senderowicz ayrıca Haham Litvak'ın isimsiz kaynaklar tarafından yapılan yanlış suçlamalar nedeniyle soruşturma için gözaltına alındığını belirtti.

Senderowicz, "Haham Litvak küçük düşürücü bir tutuklama yaşadı, Kaşer gıdaya erişimden men edildi, tzizit de dahil olmak üzere geleneksel Yahudi kıyafetleri çıkarıldı, talit, tefilin ve dua kitabına el konuldu. Katil olduğu iddia edilen bir kişiyle birlikte bir hücreye hapsedildi’’ ifadelerini kullandı.

Cemaat başkanı ayrıca hahama mahkeme önünde saçma sorular sorulduğunu ve sonunda serbest bırakıldığını açıkladı.

Senderowicz, "Cemaatimiz, Yahudi düşmanlarından gelen isimsiz mesajlara dayanarak organize şeklide Yahudi karşıtı bir kışkırtma kampanyası başlatan bir ülke ile iş birliği yapmayı reddettiği için bu faaliyeti askıya almaya karar verdi’’ dedi.

Portekiz Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Portekiz'deki İsrail Büyükelçiliği, Portekiz'deki Yahudi cemaatinin ve tüm topluluklarının ve kurumlarının çalışmalarına değer veriyor Büyükelçilik, Porto Yahudi Cemaati ile temas halinde" dedi.

*Lizbon Yahudi Cemmatinden başvuru yapmaya devam edilebilir (Ağustos 2022 den önce başvuru yapılmalıdır)

Bu gelişmelere karşılık halen başvurmamış olanlar Lizbon Yahudi Cemaati'nden Sefarad belgesi alarak başvuru yapabilirler. Lizbon Yahudi Cemaatinde Sefarad belgesi almak için uğraşılmalıdır. Bu evrak çok çabuk verilmemektedir. Lizbon Yahudi Cemaati Porto cemaatinden çok daha fazla evrak talep etmektedir.

Ağustos ayında vatandaşlık verilmesi konusu ile değişiklik olacak. O yüzden halen başvurmamış Sefarad’lar için minimum gereken evraklar, Formula A ve Formula B, Avukata vekalet, ve diğer formlardır. Bu evraklar Av. Monica ve Carla’ya ulaştırılmalıdır. Av.Monica ve Av.Carla Porto da ikamet etmektedirler. 

Vatandaşlık işlem numarasını Ağustos ayından önce alanlar Ağustos ayında yapılacak değişikliklerden etkilenmezler!

Vatandaşlık hakkı ile ilgili değişecek kanunda, İspanya gibi dil, mülk satın alma ve minimum yaşam zorunlulukları gelebilir. Ayrıca vatandaşlık verme işlemi sonlandırılabilir.

*Kaynak: Cem Gerşon

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün