Belçika´da kaşer ve helal hayvan kesimini yasaklayan tasarı rafa kalktı

Dünya
22 Haziran 2022 Çarşamba

Belçikalı milletvekilleri kaşer ve helal hayvan kesimini yasaklayacak olan yasa tasarısını geri çevirdi.

Kaşer ve helal hayvan kesimi yasağının Belçikalı savunucuları, Avrupa Birliği'nin merkezi ve Belçika'da uygulamanın halen yasal olduğu tek bölge olan Brüksel'de yasa tasarılarının reddedilmesiyle karşı karşıya kaldılar.

Geçtiğimiz cuma, Belçika Federal Krallığını oluşturan üç eyaletten biri olan Brüksel-Başkent Bölgesinde yapılan oylama, yasaklama teklifini içeren tasarıyı iptal edip etmeme konusundaydı. Liberal ve çevreci partiler tarafından teklif edilen yasa tasarısı, tartışıldığı komitede reddedilerek parlamentoya geri gönderilmişti.

‘7sur7’ haber sitesinin haberine göre, bölge parlamentosundaki 89 milletvekilinden 42'sinin tasarıyı rafa kaldırma lehinde, 38'inin aleyhinde, 8'inin çekimser oy kullandığı, birinin de katılmadığı oylama sonucuna göre şimdilik Brüksel'de kaşer ve helal kesim yasallığını koruyabilecek.

Milletvekillerinin çoğunluğu tasarıyı rafa kaldırma aleyhinde oy kullanmış olsaydı, bu, farklı ideolojik geçmişlerden gelen vekillerinin, önceden sersemletilmeden herhangi bir hayvanın kesilmesinin yasa dışı olması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu gösteren bir oylama sonucu olacaktı.

Belçika'nın diğer eyaletleri, Fransızcanın resmi dil olduğu Valon Bölgesi ve Flemenkçe'nin resmi dil olduğu Flaman Bölgesinde sırayla 2017 ve 2019 yıllarındaki oylamalarda uygulamayı yasaklama lehinde karar alınmıştı. Brüksel'de de kabul edilecek bir yasaklama ile Belçika, helal ve kaşer hayvan kesiminin tamamıyla yasa dışı olduğu Avrupa Birliği ülkelerine katılmış olacaktı.

AB'nin belli başlı birçok kuruluşunun merkezi olan, iki uluslu şehir Brüksel, çoğunlukla bloğun bir sembolü olarak kabul ediliyor. Batı Avrupa genelinde milliyetçiler ve ilericiler, kaşer ve helal kesimi yasaklama isteği konusunda birlik olabiliyorlar.

İslam'a ve bazen de Yahudiliğe karşı önyargılı oldukları bilinen birçok siyasi parti, kaşer ve helal hayvan kesimini, istenmeyen yabancı varlığının işaretleri olarak gördüklerinden, uygulamanın yasaklanmasını destekliyorlar. Bu partiler aynı zamanda, Müslümanlara ve Yahudilere yapılması dinen emredildiği gibi, erkek çocukların tıbbi olmayan nedenlerle sünnet edilmesinin yasaklanmasını desteklemeye eğilimli oluyorlar.

Ek olarak, laik ve hümanist gündemleri olan sol eğilimli partiler, hem hayvanların kesim ritüeline hem de erkek çocukların sünnet edilmesine etik olmadıklarını ve gereksiz olduklarını öne sürerek karşı çıkıyorlar.

Avrupa Hahamlar Kongresi Başkanı Rav Pinchas Goldschmidt, oylama sonucunu mutlulukla karşılayarak, "Bu istenmeden yapılan yasaklamaların tarihte karanlık bir emsali bulunuyor; bu endişe verici yasama yasakları, hayvan refahının arttığı bir geleceğe öncülük etmekten ziyade, geriye doğru sert ve yıkıcı bir adımdır" ifadelerinde bulundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün