AB´nin İsrail´i tenkit eden tavrında değişim

Dünya
22 Haziran 2022 Çarşamba

Avrupa Birliği (AB) Avrupa Komisyonu Başkanı, geçtiğimiz haftaki İsrail ziyaretinde, “Avrupa ile İsrail dost ve müttefiktir. Şahsen, antisemitizmle savaşı ve Yahudi yaşam tarzının korunmasını Avrupa Konseyi’nin gündeminde tutmayı önemsiyorum,” dedi.

Geçtiğimiz salı günü Negev’de bulunan Ben Gurion Üniversitesinde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in yaptığı konuşma ve verdiği mesajlar, genel anlamda bilinen Avrupa Birliği’nin İsrail’i eleştiren yaklaşımının önümüzdeki günlerde değişebileceğini düşündürdü.

Üniversitede toplanan kitleye hitap ederken başkan, “Avrupa ile İsrail dost ve müttefiktir. Avrupa tarihi, Yahudilerin tarihidir. Şahsen, antisemitizmle savaşı ve Yahudi yaşam tarzının korunmasını Avrupa Konseyi’nin gündeminde tutmayı önemsiyorum. Demokrasimiz ancak Avrupa’da Yahudi yaşamı refaha kavuştuğunda, refah görecektir. Yüzyıllardır Yahudiler milletlerin üzerine tutulmuş bir ışık olmuşlardır. Önümüzdeki pek çok yüzyıl boyunca da Avrupa’yı aydınlatmaya devam edeceklerdir,” diye konuştu.

Politik konulara da değinen başkan, Doğu Akdeniz’den Avrupa’yı besleyecek yeni bir doğalgaz boru hattı döşenmesinin hem Avrupa hem de İsrail’in enerji güvenliğine yapılacak mühim bir yatırım olduğunu, bu altyapının bölgenin enerji karışımının karbon ayak izinin de azaltılmasına yarayacağını söyledi.

Avrupa, Ukrayna’nın işgali nedeniyle Rusya’dan doğalgaz alınmasını boykot etme kararı aldığından, İsrail’den gaz satın alma konusuyla yakından ilgileniyor. Normalde Rusya, Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde kırkını tek başına karşıladığından, AB gelecek kış sezonunda doğalgazla ilgili yeni kaynaklar bulmayı çok önemsiyor. Alternatif kaynaklar bulunamadığı taktirde, Avrupa’da halk, evlerini ısıtabilmek için fahiş fiyatlar ödemek zorunda kalabilir.

Kudüs, Brüksel ve Kahire bugünlerde İsrail’den Mısır’a gaz yollanmasını, Mısır’da bu gazın sıvılaştırılarak, tekrar orada gaza çevrilmek üzere Avrupa’ya gönderilmesi konusunu görüşüyorlar.

Konuşmasının sonuna doğru Avrupa Komisyonu Başkanı, “İsrail enerjik bir demokrasiye sahiptir. Azmi tüm dünyada takdir görmektedir,” dedi ve ‘Yaşasın İsrail halkı’ manasına gelen İbranice ‘Am İsrael hay’  deyişiyle sözlerini bitirdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün