Almanya´dan antisemit Orta Çağ heykelinin kaldırılması başvurusuna ret

Almanya Yüksek Mahkemesi Wittenberg kasabasındaki bir kilisenin cephesinde yer alan Orta Çağ´a ait antisemit bir heykelin kalabileceğine karar vererek, bir Yahudi davacının temyiz başvurusunu reddetti.

Dünya
17 Haziran 2022 Cuma

Wittenberg Kilisesindeki 13. yüzyıldan kalma ‘Judensau’ isimli heykel, bir domuzun kuyruğunu kaldıran bir hahamın ve domuzdan süt emen iki Yahudi çocuğun karikatürünü tasvir ediyor. 

Almanya Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, şu anda antisemitizm iddiasını desteklemek için gerekli herhangi bir ihlal olmadığını belirterek davayı reddetti ve alt mahkemelerin ret kararlarını da onayladı.

Mahkeme, ‘‘Wittenberg Şehir Kilisesi'nin dış cephesindeki kumtaşı heykelin kaldırılmasının gerekmediğine karar verilmiştir’’ dedi.

Kilise Kasım 1988'de, Holokost'ta hayatını kaybeden altı milyon Yahudi'yi anmak için heykelin altına bronz bir plaket ve bir bilgi panosu yerleştirmişti. Yahudiler Merkez Konseyi, mahkemenin kararını anladığını, ancak plaketin ve bilgi panosunun yeterli olmadığını, kilisenin suçunu kabul etmesi ve yüzyıllardır süren Yahudi karşıtlığını kınaması gerektiğini belirtti.

Yahudi davacı, heykelin kaldırılması için 2018'den beri mahkemede mücadelesi veriyordu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün