Polonya cumhurbaşkanından Putin´e Hitler benzetmesi

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Putin´i Hitler´e benzeterek, onunla konuştukları için Fransa ve Almanya´yı kınadı. Duda, Rusya Devlet Başkanıyla konuşmanın ona sadece meşruiyet kazandırdığını belirtti.

Dünya
15 Haziran 2022 Çarşamba

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Fransa ve Almanya liderleri ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında süregelen bağlantıları keskin bir dille eleştirerek, aralarındaki konuşmaların Rus liderini meşrulaştırmaktan başka bir işe yaramadığını belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra hem birlikte hem de özel olarak, savaşı bitirmeye ikna etmek için birkaç kez Putin ile görüşmüşlerdi.
Geçtiğimiz hafta Duda, Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada, bu görüşmelerden "şaşkın" olduğunu belirtti.
Duda konuşmasında, "Hiç kimse II. Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler ile bu şekilde konuştu mu? Kimse Adolf Hitler'in itibarını koruması gerektiğini söyledi mi? Öyle hareket etmeliyiz ki bu Adolf Hitler'i küçük düşürmemeli (diyen oldu mu?); ben bunu hiç duymadım" ifadelerinde bulundu.
Duda bu konuşmaların "Rus ordusunun Ukrayna'da işlemekte olduğu suçların sorumlusu olan bir kişiyi meşrulaştırmak dışında" herhangi bir katkısı bulunmadığını iddia etti.
Fransa Cumhurbaşkanı, diplomasi yolunun açık tutulması konusunda ısrar etmiş, Rusya'nın uzlaşmalara açık olması için savaş yüzünden "küçük düşürülmemesi" gerektiği ve halen diplomatik bir çözümün mümkün olabileceğini iddia etmiş, bu yaklaşım ise Ukraynalıları çok sinirlendirmişti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin geçtiğimiz hafta Macron'un ifadelerini eleştirerek "Rusya'yı neyin küçük düşürdüğünü gerçekten anlamıyorum. Sekiz yıldır Ukraynalıları öldürmekte oldukları konusundan mı bahsediyoruz?" dediği bildirildi.
Macron ve Scholz 28 Mayıs'ta Putin'le yaptıkları ortak telefon görüşmesinde, Putin'i Zelenski ile "doğrudan ciddi müzakereler" yapması konusunda zorladılar.
Alman başbakanının ofisinden yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı ile yaptıkları 80 dakikalık görüşmede, iki AB lideri "acilen ateşkes yapılması ve Rus birliklerinin geri çekilmesi için ısrar ettiler."
Almanya Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı aynı zamanda, Rusya Devlet Başkanı’na Ukrayna'daki sivil halkın durumu konusunda insancıl bir gelişme sağlaması için çağrıda bulundular.
Bu arada, Zelenski geçtiğimiz cuma yaptığı açıklamada, Ukrayna kuvvetlerinin, doğudaki önemli şehir Severodonetsk'te Rus birlikleriyle sürdürdükleri yoğun sokak çatışmalarının Donbas bölgesinin kaderini belirleyeceğini ve orada ‘dayanmaya çalıştıklarını’ belirtti.
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, cephede savaşırken her gün 100 askerin hayatını kaybettiğini ve 500 civarında askerin yaralandığını açıkladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün