32. Avrupa Hahamlar Kongresi Münih´te yapıldı

Avrupa Hahamlar Kongresi, Güney Amerika ve Ortadoğu´nun da yer aldığı 47 ülkenin katılımıyla Almaya Münih´te toplandı.

Toplum
8 Haziran 2022 Çarşamba

Avrupa'daki ana akım sinagog topluluklarının 700'den fazla dini liderini bir araya getiren, Avrupa’daki birincil Ortodoks haham ittifakı olan Avrupa Hahamlar Kongresi, 1956'da İngiliz Hahambaşı Sir Israel Brodie'nin girişimiyle, kıtadaki Yahudi topluluklarını yeniden canlandırmak için kuruldu. İlk konferans 1957'de Amsterdam'da gerçekleşti.

Organizasyon, çalışma toplantıları ve politika değerlendirmeleri için yılda iki kez toplanan 35 üyelik daimi bir komite tarafından yönetiliyor. Daimi komite üyeleri çoğunlukla, ülkelerinin ve büyük şehirlerin baş hahamları ve kıdemli haham hakimlerinden oluşuyor. Avrupa Ortodoks Hahamlar Birliği (CER) üyeliğinin tamamı iki yılda bir, tüm Avrupalıbaş hahamların ve cemaat hahamlarının davet edildiği bir kongrede toplanıyor. Avrupa Hahamları Konferansı, Avrupa Yahudilerin dini haklarını savunmakla görevlendirildi ve Avrupa kıtası için Yahudiliğin sesi haline geldi. CER, son zamanlarda Yahudi yasalarına göre hayvanları kesme haklarını ve çocuklarını sünnet etme haklarını savunuyor. CER ayrıca, din değiştirmeleri ve kaşerut operasyonlarını onaylayan, daha geniş Yahudi toplumunu etkileyen hahamlara ait yasal kararları veren uzman komitelerle birlikte bir hahamlık otoritesi olarak da işlev görüyor. CER, dini işlevlerinin kolaylaştırılması, hahamların ve eğitimcilerin işe alınması ve diğer konulardaki destek için Avrupalı Yahudi toplulukları ve hahamlar için uzman adresi olurken mikvelerin (ritüel banyolar) planlanması ve yapımı için özel bir departmana sahip.

Bu yıl, 30 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde Münih’te gerçekleşen, ilk kez Güney Amerika ve Ortadoğu’nun da yer aldığı 47 ülkenin katılımıyla uluslararası bir kongreye dönüşen 32. Avrupa Hahamlar Kongresine toplumumuz adına Hahambaşı Rav İsak Haleva, hahamlar Rav Nafi Haleva ve Rav İzak Peres katıldı.

30 Mayıs akşamı verilen yemekte Bavyera Eyaleti Milletvekili ve Federal İşler ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Florian Hermann hoş geldiniz konuşmasını yaptı. Konferansta İsrael Aşkenaz ve Sefarad Baş Hahamları birer konuşma yaptı.

Konferansların ana konusu Avrupa’da yaşanan antisemitizmle mücadele, Yahudilere ve Müslümanlara yönelik sünnet ve et kesimi yasakları ile bunlara dair geliştirilen çözümlerdi. Bununla beraber, geçtiğimiz iki yıl boyunca dünyayı etkileyen pandeminin din adamları ve cemaatler üzerine olumlu ve olumsuz etkileri konuşuldu.

Antisemitizm konsusunda Almanya ve tüm Avrupa ülkelerinde yaşanan sıkıntılar dile getirildi. Ailede eğitim, okullarda yeni eğitim teknolojileri ve müfredatta antisemitizmle mücadele konularının yer almasının önemi, tıp dünyasında dinsel problemler, evlilik ilişkileri, gençlerin yaşamakta olduğu sorunlar, kaşerut, berit, şehita, dinsel ayrımcılık konularında küçük workshoplar yapılarak sorunlar ve çözümler üzerine katılan ravlar ile beyin fırtınası gerçekleştirildi.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşa değinildi, bölgede yaşayan ve zor şartlar altında hayatını sürdürmeye çalışan Yahudi toplumları üzerine konuşuldu.

Münih Sinagogu ve Münih Cemaati ziyaret edildi. Dachau Kampı ziyaret edildi ve burada hayatını kaybeden Holokost kurbanları için bir anma töreni düzenlendi. 1972 Münih Olimpiyatları Katliamında hayatını kaybeden sporcu ve antrenörler için anma töreni düzenlendi.

YILLAR SONRA BİR İLK    

Rav Peres Avrupa Hahamlar Birliği Daimi Komitesinde   

Almanya’nın Münih kentinde toplanan Avrupa Hahamlar Birliği 32. Genel Kuruluna katılan Rav İzak Peres birliğin Daimi Komitesi Veida Matmedet üyesi olarak tayin edildi.

Avrupa Hahamlar Birliği CER, adıyla sınırlı olmamak üzere dünyanın hemen her bölgesinde çalışmalarda bulunan hahamların üye olduğu ve dini bakımdan yeni yorum ve kararlara yetkili sayılan bir kurum olarak bilinmekte. Bu kurumun Daimi Komitesi Veida Matmedet Genel Kuruldan sonraki en yetkili organ durumundadır.

1961-2002 arasında Türkiye Hahambaşısı olan Rav David Asseo uzun süre bu kurumun sekreterliğini yapmıştı. Rav Peres’in bu kurula tayini toplum çevresinde memnuniyetle karşılandı.

Rav İzak Peres bu yeni görevinin kendisine ülkemizi temsil bakımından sorumluluklar yüklediğinin bilincinde olduğunu ve buna layık olmaya çalışacağını belirtti.

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün