Tarihi İtalyan Sinagogunda geleneksel Şavuot kutlaması

İki buçuk yıllık bir aranın ardından, 29 Mayıs Pazar günü, Tarihi İtalyan Sinagogu Kal de Los Frankos´da geleneksel Şavuot töreni gerçekleşti

Toplum
1 Haziran 2022 Çarşamba

Leon Esim

 

Geleneksel Şavuot töreni, Hahambaşı Rav Haleva’nın ‘Baruh Aba’ şarkısıyla çocuklarla birlikte sinagoga girmesiyle başladı.

Töreni sunan Sinagog Gabayı Mişel Horada, ilk konuşma için kürsüye Sinagog Başkanı Rıfat Behar'ı davet etti. İtalyan Cemaati Başkanı Rıfat Behar, herkese hoşgeldiniz dedikten sonra konuşmasına şöyle devam etti:

“Tanrı Sina Dağında 3.300 yıl önce, İsrailoğullarına, kanunlara dayalı bir sosyal düzen sağlayacak On Emri vermiştir.

Kutsal Kitabımızda, insanlığa hizmet etmenin ve topluma katkıda bulunmanın önemi vurgulanır.

Tanrı bundan böyle sadece tarihi yönlendiren, kanunları veren olarak kalmayıp, saflık ve kutsallık, sevgi ve adalet, kanunları ile İsrailoğulların yanı başlarında olacaktır.

(…) Pandemi sebebiyle iki buçuk yıl Şavuot kutlaması yapılmamışdı, bugün tekrar kutlamayı yapabilmenin heyecanı içindeyiz.

Dileyelim ki, bu kutsal mabedin çatısı altında söylenen tüm dualar, dilekler ve kutsamalar, yüce Tanrı katında hep kabul görsün ve bizlere yol göstersin.

Bizim için ayrı bir öneme sahip olan Şavuot kutlamasının, tarihi  sinagogumuzda yapılmasından mutluluk ve onur duymaktayız.”

Behar, kutlamaya katılanlara şahsı ve yönetim kurulu adına teşekkür etti; barış, huzur ve mutluluklarla dolu bir yaz mevsimi geçirilmesini temenni ederek sözünü bitirdi.

Bahar’ın konuşmasının ardından İzzet Bana yönetiminde Estreyikas d'Estanbol grubu İbranice ve İtalyancadan oluşan şarkılarla büyük alkış aldı.

Keyifli konserin ardından Türk Yahudi Toplumu adına Moris Levi söz aldı. Levi, “Hahambaşımız buradayken Şavuot’la ilgili konuşmak bana düşmez” diyerek başladığı konuşmasında bir öykü anlatmaya başladı. Levi, Davit HaMeleh ile oğlu Shlomo HaMeleh ile ilgili öyküyü dinleyicilerle paylaştı.

Son olarak söz alan Hahambaşı Rav İsak Haleva konuşmasında pandemi nedeniyle aylardır yapılamayan birçok faaliyetler olduğunu ve bundan sonra iyi günlerin gelmesi için dilekte bulundu.

Tören, çıkışta verilen torbalarda, ananevi olan sütlü sütlaç ve borakas ile son buldu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün