Yeni bir Etiyopyalı göçmen kafilesi İsrail´e vardı

Bir yıllık bir aradan sonra 180 kişilik Etiyopyalı bir göçmen kafilesi, çarşamba günü İsrail´e vardı.

Dünya
2 Haziran 2022 Perşembe

İsrail hükümeti, 2021 yılında, yaklaşık 3 bin Etiyopyalının ülkeye getirilmesini onaylamıştı. 180 kişilik ilk grubun ardından, bu hafta 160 kişilik bir kafilenin daha İsrail’e gelmesi planlanıyor.

Çarşamba günkü kafilede İsrail’e varan grubun hemen hepsi, uzun yıllar önce ayrı kaldıkları aile üyeleriyle bir araya gelecek.

Etiyopyalı Yahudilerin büyük gruplar halinde İsrail’e getirtildiği Salomon Operasyonunun 1991 yılında sona ermesinin ardından, kalan Yahudiler birçok kez İsrail’in gündemine geldi. Zulüm görmemek için Hristiyanlığa geçmek zorunda ve Dönüş Yasasında faydalanarak İsrail’e gelmek isteyenler için birçok kez operasyon da düzenlendi. Son yedi yılda bu yolla, Etiyopya’dan aliya yapanların sayısı 3500 olarak belirtiyor.

İsrail, Etiyopya aliya’sını resmi olarak sonlandırdığını belirtse de son dönemlerde konu yeniden hükümetin gündeminde. Geçen yıl, 3500 Etiyopyalının getirilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak mevcut hükümetin istikrarsızlığı ve önümüzdeki dönemde yeniden seçim ihtimalinin gündemde olması, grubun tamamının getirilmesi konusunda şüpheler doğuruyor. Hükümetin bu konuda isteksiz ve yavaş davranmasını eleştirenler ise, “Bir ay içinde Ukrayna’dan 20 bin kişi getirebildiysek, Etiyopya’dan da 3 kişi getirebiliriz” yorumunu yapıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün