İsrail ordusu seçkin arama ve kurtarma birliğini kadın askerlere açıyor

İsrail ordusu olarak görev yapan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), elit birliğine artık kadınları da alacağını duyurdu. Karar, ülkedeki bazı kesimler tarafından eleştirildi.

Dünya
30 Mayıs 2022 Pazartesi

IDF, 20 yıldır kadınlara savaş mevzilerinde görev veriyor ancak görevlerin yaklaşık yüzde 10’u sıcak çatışma içerdiğinden halen kadınlar için erişilir durumda değil.

İsrail Ordusu, savaş birimlerine kadın askerlerin daha çok entegre edilmesi düşüncesiyle seçkin arama kurtarma birimlerine kadın askerlerin de eklenmesini planlıyor.

669 Birliği olarak adlandırılan Hava Savaş Arama ve Kurtarma Birimi, ordunun helikopterle kurtarma kuvveti olarak biliniyor. Resmi olarak İsrail Hava Kuvvetlerine bağlı olan 669 Birliği, IDF’in birincil kurtarma birimi olarak gerekli durumlarda tehlikeli ortamlardan yapılan sivil kurtarma operasyonlarında da görev alıyor.

Yüksek yeteneklere sahip askerlerden oluşan 669 Birliği, ordunun özel bir birimi olarak şimdiye kadar bünyesinde kadın barındırmıyordu. Yeni alınan karar IDF’in kadın askerleri piyadeler arasına entegre etme düşüncesinin bir bölümü ancak Yüksek Mahkemede ordunun aldığı bu karar aleyhinde birçok müracaat bulunuyor.

Oysa IDF kadınların rütbece ilerlemesinin önünü tıkadığı, onların birçok göreve getirilme şansı tanımadığı gerekçesiyle de eleştirilmişti.

Kadınların ek savaş görevlerine entegre edilmesi profesyonel bir ekipçe derinine inceleniyor. Söz konusu ekip önerilerini Savunma Bakanına sundu.

Askerlerin çetin, karmaşık ve fiziksel güç gerektiren görevler üstlendiği 669 Birliğinin kadınlara açılması karışık duygularla karşılandı.

İşçi Partisi lideri Merav Michaeli kararı ‘orduda eşit fırsatlar için önemli bir adım daha’ şeklinde övdü.

Kadınların savaş görevlerinden muaf tutulması gerektiği ile ilgili imza kampanyası ve dilekçelerle ilgili çalışan avukat ekibi bu kararı ‘tarihi bir gün’ olarak nitelendirdi. Üç senedir süren, kadınların cinsiyetleriyle değil, fiziksel yetenekleriyle değerlendirilmesi ve IDF’in elit birimlerinde görev almaları için verilen mücadele sonunda IDF’in eşitliğe doğru bir adım atmasıyla kazanıldı.

Diğer taraftan Dini Siyonist Partisinden Avi Maoz, ordunun bu yenilikçi ajandasını sert bir şekilde eleştirdi.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün