İki yıl sonra coşkulu Lag BaOmer kutlaması

Pandemi sebebi ile iki senedir gerçekleşemeyen geleneksel Lag BaOmer kutlaması, 18 Mayıs Çarşamba akşamı Sirkeci Beth Avraam Sinagogunda gerçekleşti. Kutlamaya Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türk Yahudi Toplumundan Başkan Vekili Moris Levi ve Genel Koordinatör Deniz Baler Saporta, Bet-Din üyelerinden Rav İzak Peres, dernek temsilcileri, cemaat ileri gelenleri, kurum ve kuruluş başkanları ve yahidler katıldı.

Toplum
25 Mayıs 2022 Çarşamba

Törende açılış konuşmasını Sirkeci Sinagog Başkanı Jozef Amado gerçekleştirdi. Amado, sözlerine almış olduğu yeni görevinden ötürü çok mutlu ve heyecanlı olduğunu belirterek başladı. Geçmiş dönem Başkanı Naim Civre ile anılarını kısaca anlatarak, böyle bir günde eski Başkan Civre’yi de anmış oldu. Sözlerine son vermeden önce herkesin Lag BaOmer’ini kutlayarak, Türk Yahudi Toplumu Genel Koordinatörü Deniz Baler Saporta’yı konuşmasını yapmak üzere davet etti.

Deniz Baler Saporta, Lag BaOmer’i neden kutladığımızı ve bu tarihin önemini, günümüzde çıkarabileceğimiz deneyimleri konu alan bir konuşma gerçekleştirdi. Deniz Baler Saporta konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bugüne aktarmak istersek buradan iki yönlü dersimizi alabiliriz. Sevdiklerimizin yanlışlarını düzeltmeleri için gerekli çabayı göstermeli ama aynı zamanda ne kadar yanlış yola sapmış ve duyarsız olursa olsun, bu sarf ettiğimiz çabanın onlara olan saygımızı ve sevgimizi en ufak bile eksiltmesine asla izin vermemeliyiz.”

Son olarak Hahambaşı Rav Haleva, Deniz Baler Saporta’nın Lag BaOmer’le ilgili konuşmasını ve anlatımını eksiksiz bulduğunu belirterek kendisine teşekkür etti ve “Lag BaOmer’i kim ki neşe içinde kutlar ise, o neşenin içinde heyecanı da beraber hisseder” dedi. Bütün bu açıklamaların aslında Zohar’ın (Tora’nın mistik bölümünde) izah edildiğini belirtti.

Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın konuşmasından sonra Lag BaOmer anısına ve Yahudi tarihinde iz bırakmış büyük ravların ruhlarına mum yakılarak, tören son buldu.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün