Yaz mevsiminde cilt bakımı

Yaz kapıya dayandı. Güneşin kendini daha çok belli etmesiyle UVA ve UVB ışınlarına daha yoğun şekilde maruz kalmaya başladık. Hem havaların ısınması hem de ışınların etkisini arttırmasıyla D vitamininden en iyi şekilde yararlanırken, cildimizde oluşabilecek hassasiyetlere karşı da önlem almamız gerekiyor. Güneş kremi kullanmak tabi ki önemli, ancak bu mevsimi hassasiyet yaşamadan, lekelenmeden atlatmak istiyorsak yeterli değil. Bu ay, yazın cilt bakım rutinimize neler eklemeli, neler çıkarmalıyız onlardan bahsedeceğim.

Ceyda HAVLUCU Yaşam
25 Mayıs 2022 Çarşamba

1. Güneş Kremi

Bir numaralı maddenin başka bir şey olmasını beklemediniz herhalde. En sık yapılan hatalardan biri, geçen senelerden kalan güneş kremlerini kullanmak. Ürünler hala krem formunda da olsa maalesef içlerindeki koruyu etkili kimyasallar etkilerini yitirdiği için kullanmak sakıncalı. Mutlaka yeni bir tane edinmeniz önemli. Satın aldığınız ürünün de mutlaka hem UVA hem UVB korumalı olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Piyasada maalesef pek çok sadece UVA korumalı ürün mevcut. Bu ürünler sizi kışın idare etse bile, yaz için yetersiz kalacaktır. Sıkça denk geldiğim başka bir hatalı kullanım şekli de, kremi iyice yedirmeye çalışmak. Güneş kremleri temelde ikiye ayrılır; kimyasal ve fiziksel koruyucular. Eğer kreminiz inatla beyaz kalıyorsa muhtemelen fiziksel koruyucu özellikli bir krem kullanıyorsunuz demek ve yedirmeye çalışmak, kremi ciltten silmek, koruyucusuz kalmak demek oluyor. Eğer beyaz dolaşmak sizi rahatsız ediyorsa kreminizi seçerken kimyasal koruyucu özellikli bir ürün seçerek, gönül rahatlığıyla kreminizi beyaz kalmadan kullanabilirsiniz.

Kreminizi iki saate bir yenilemeyi, daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere yüzünüz için iki parmak kuralarına göre uygun miktarda kullanmayı da unutmayın. Ayrıca sağlıklı bir cilt için güneş kremlerinin gün sonu mutlaka ciltten arındırılması gerektiğini, yağlı bir temizleyici ile sildikten sonra su ve sabunla yıkmanın da en etkili sonucu vereceğini unutmayın.

2. Nemlendirici

Pek çok insan, “Yazın sıcak, nem, terliyoruz zaten” diyerek nemlendirici kullanmayı bırakıyor. Halbuki sıcak ve güneşin kavurucu ışınlarına maruz kalan cildin, üzerine klor ve tuza da maruz kaldığını düşünürsek nemlendiriciye belki de her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Eğer normalde kullandığınız kreminizi, yaz sıcakları ile ağır geldiği için kullanmayı kesiyorsanız, su bazlı bir ürünle değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

3. Leke açıcı ürünler

Çok sık denk geldiği bir hata maalesef yaz geldiğinde leke açıcı krem kullanımına başlanması. Lekeler yazın çoğaldığı için, böyle bir algı olduğu için düşünüyorum ama bunu kesinlikle ama kesinlikle yapmamalısınız. Leke açıcı ürünler, prensip olarak cildi soyarak çalışır. Bazıları uzun süreç içinde cildi çok nazik nazik siz görmeden ve fark etmeden soyarken, bazı ürünler çok daha agresif ve görünür şekilde bu işlemi gerçekleştirir. Hangisi olursa olsun, cilt bariyerinizi daha korunaksız kılan bu ürünleri yazın kullandığınızda lekelerle savaşmadığınız gibi yeni leke oluşmasına neden olursunuz. Leke açıcı kremleri daima, sonbahar ve kış mevsimlerinde kullanmanız gerektiğini unutmayın.

“Son dönemlerde, leke açıcı özellikli güneş kremleri çıktı ama artık” diyeceksiniz, ki haklısınız. Ancak bunların maalesef pazarlama amaçlı olduğunu ve güvensiz olduklarını hatırlatırım. Onun yerine lekeli ciltlere özel koruma sağlayan güneş kremlerini tercih edebilirsiniz.

4. Yaşlanma karşıtı, sivilce, siyah nokta, komedon karşıtı ürünler

Bazı yaşlanma karşıtı ve sivilce bakımı ürünleri çok nazik ve cildi neme doyuran, kızarıklığı alan Niacinamide, Hyalüronik asit gibi yazında güvenle kullanılabilecek içerikler içerirken, bazı ürünler ise Azelaic asit, Laktik asit, Glikolik asit, Salisik asit, Retinol, çeşitli peptidler gibi daha agresif çalışan içeriklere sahip olabilir. Bu içerikler asla kötü olmamakla birlikte, sadece daha agresif çalıştıkları için cildi güneşe karşı daha savunmasız bırakabilirler. Bu nedenle bu içerikleri içeren ürünleriniz varsa ekim sonuna kadar rafa kaldırmak daha sağlıklı olacaktır. Peki Ceyda C vitamininden bahsetmemişsin diyecekseniz, haklısınız. C vitamini kısa zaman öncesine kadar yazın kullanımı önerilmezken, şimdilerde güneş kremlerinin etkisini artırdığına dair bile çalışmalar var. Ancak bu konuda dermatologlar ve işin uzmanları ikiye ayrılmış durumda. Yazın kullanımını destekleyen de var, desteklemeyende. Araştırıp karar vermek size kalmış.

Hepinize, bol güneşli, tatili, dinlenmeli, keyifli yazlar dilerim.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün