New York´ta yeniden İsrail Geçit Töreni

Amerika´da İsrail´e destek olma amacıyla düzenlenen en büyük yürüyüş olarak kabul edilen etkinlik COVID dolayısıyla üç yıldır yapılmıyordu. Yürüyüşe New York Belediye Başkanı Eric Adams da katılırken New York eyaletinde yaşayan Yahudi toplumunun mozaiği gözler önünde serilmiş oldu.

Kültür
24 Mayıs 2022 Salı

Koronavirüs pandemisi başladığından beri ilk defa 22 Mayıs Pazar günü Manhattan’da düzenlenen İsrail'i Kutlama Geçit Töreni'ne 40 bin kişi katıldı. 

New York Yahudi Cemaati İlişkileri Konseyi (JCRC-NY) tarafından düzenlenen ve Amerika'daki İsrail’i destekleme yürüyüşlerinin en büyüğü olarak kabul edilen geçit törenine devlet adamları, oyuncular, sanatçılar, müzisyenler, dansçılar, ünlü kişiler, rengarenk tören araçları ve bando takımları katıldı. Toplamda 200 farklı grubun yürüdüğü geçitte Brooklyn’den bazı siyahi kiliseler ve Yahudi gruplar dahil olmak üzere daha evvel etkinliğe hiç katılmamış gruplar yer aldı. Holokost kurtulanlarından, Yahudi savaş gazilerine, gençlik kurumlarından LGBTQ kurumu Keshet’e kadar Yahudi cemaatinin farklı kesimlerinden katılımlar oldu. İsrailli izciler, Yahudi tıp kurumları, Yeşiva Üniversitesi ve aliya kuruluşu Nefesh B’Nefesh de etkinlikte yer aldı.

Aralarında iki kadın hahamın da bulunduğu beş hahamın ortak bir bildiri imzalayarak Yahudi toplumunun reformist, muhafazakâr ve Ortodoks kesimlerinden herkesi geçide katılmaya çağırması etkili oldu. Bu yıl, geçmiş senelerden farklı olarak her tür siyasi görüşteki grupların katılımı için çaba sarf edildi. Böylece yürüyüşte 2020’de kurulan New York Jewish Ajenda gibi İsrail’in Filistin politikalarını eleştiren kuruluşlar, öte yandan Yahudi yerleşimci yanlısı Hebron Fonu yan yana yer almış oldu. Yahudi okullarından binlerce öğrenci ellerinde İsrail ve ABD bayrakları sallayarak İbranice şarkılar söyledi.

1965 yılından beri yapılan tören 2020 ve 2021 yıllarında sanal ortamda düzenlendiği için bu yılki kutlamanın teması "Yeniden birlikte" olarak belirlendi.

2019’daki son geçitten beri New York’ta antisemitizm yükselişe geçti. Ülkedeki bipartizan atmosfer Yahudi grupların arasındaki tansiyonun da yükselmesinde önemli rol oynarken bu İsrail’e olan siyasi desteğin de yıpranmasına yol açtı. İsrail karşıtı protestolar New York’ta son zamanlarda fazlalaştı. Tüm bu iklimde geçidin başarılı ve olaysız geçmesi New York Yahudileri adına sevindirici oldu.

Törene İsrail'i temsilen Savunma Bakanı Benny Gantz, Diaspora Bakanı Nachman Shai, İskan Bakanı Ze'ev Elkin, Göç ve Yerleştirme Bakanı Pnina Tamano-Shata ve Likud Partisinden Ofir Akunis, İşçi Partisinden Gilad Kariv katıldı. İsrail'in eski ABD büyükelçisi, şimdiki BM Büyükelçisi Gilad Erdan ve İsrail'in New York Başkonsolosu Asaf Zamir de törene katılanlar arasındaydı. 

Törene katılan Amerikan devlet görevlileri arasında New York City Belediye Başkanı Eric Adams, New York Valisi Kathy Hochul, Kongre üyeleri Jerrod Nadler ve Lee Zeldin de bulunmaktaydı. 

Geçidin fikir babalarından, Amerikalı girişimci ve İbrahim Anlaşmalarının arabulucusu Harley Lippman, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ABD Büyükelçisi Yusuf el-Katiba’nın geçide katılımını ülkesinin liderinin mayıs ayı başında ölmesi nedeniyle iptal ettiğini söyledi.

Etkinlikte ayrıca İsrailli şarkıcı Eliad Nachum ve İsrailli rap şarkıcıları Nissim Black ve Kosha Dillz konser verdiler. 

New York Yahudi Cemaati İlişkileri Konseyi (JCRC-NY) Başkanı Gideon Taylor tören öncesinde yaptığı açıklamasında, "Bu yılki geçit törenine tüm Yahudi toplum örgütleri arasındaki ve İsrail ile Diaspora arasındaki birlik damgasını vuracak ve Amerika'da antisemitizmin, İsrail'de terörün yükselişine çok kuvvetli bir karşılık olacak. Korona yüzünden karşılıklı buluşmaya verdiğimiz mecburi aradan sonra, tekrar caddelerde yürüyerek İsrail devletine desteğimizi göstereceğimiz için heyecanlıyız" ifadelerinde bulunmuştu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün