İspanyol Yahudileri Netflix dizisinde başrolde 

Engizisyonu konu alan Netflix dizisi ´Toprağın Varisleri / Heirs to the Land´ İspanyol Yahudilerini başrole taşıyor.

Dünya
11 Mayıs 2022 Çarşamba

Geçen ay Netflix'te gösterime giren dizi 'Toprağın Varisleri’ (Heirs to the Land) ilk bakışta, giderek büyüyen bir tür olan İspanyol dönem drama dizilerinin bir yenisi gibi görünmekte. 

Gerçekten de bazı yönlerden, son zamanlarda uluslararası başarılara imza atan İspanyol yapımları 'Isabel' ve 'El Cid' gibi, o bilindik romantizm, şiddet ve Orta Çağ İspanya’sındaki önemli tarihsel olayların özgürce canlandırılması karışımının yer aldığı dizilere benziyor. 

Ancak 'Toprağın Varisleri' dizisi, katı Katolik İspanya'da azınlıklara organize bir şekilde işkence edilmesiyle başlayan ve Engizisyonla sonuçlanan düşüşe başladığı o dönemlerde, ülkede Yahudi olmanın ne demek olduğunu derinlemesine inceliyor. 

Dizi, İspanya'da, özellikle sıklıkla gözden kaçmış olan Yahudi bölümleri olmak üzere, genel anlamda yerel tarihi araştırmak için büyümekte olan isteği yansıtıyor. 

Madrid Yahudi Cemaatinin eski başkanı ve şehirde açılması planlanan Yahudi Müzesi'nin kurucu ortaklarından David Hatchwell Altaras, konuyla ilgili "İspanya'da Sefarad tarihinin 'onlar' değil de 'bizim' hakkımızda olduğu konusunda artan bir farkındalık var" dedi. 

Dizinin yaratıcıları Sefarad Yahudi tarihini konu eden İspanyol yapımlarındaki tipik dramatik infaz ve şiddet sahnelerinin ötesine geçmek istediklerini belirtiyorlar. 

Dizinin Yahudi olmayan yönetici yapımcısı Jordi Frades, "Son zamanlardaki tarihi yapımlarda Engizisyon ve antisemitizm ile ilgili konular sıklıkla bulunmakta, fakat ben bunun ötesine geçerek kovulmadan hemen önce İspanya'da bir Yahudi için hayatın nasıl olduğunu göstermek istedim" dedi. 

Muhtemelen İspanya'da türünün en yoğun Yahudi yapımı olan ve Ildefonso Falcones'in romanından uyarlanan sekiz bölümlük 'Toprağın Varisleri' dizisinde, 14. yüzyıl Barselona'sında doğan kurgusal bir karakter olan Hugo Llor'un hayatı konu ediliyor. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün