Edirne Sinagogunda kaçırılmayacak caz konseri

Büyük Edirne Sinagogu uzun bir aradan sonra büyük bir konserle sanat severleri ağırlamaya hazırlanıyor. Caz müziğinin genç yetenekleri Guy Mintus Trio ve vokalde Naama Nachum 22 Mayıs Pazar, Edirne Sinagogunda sahne alacak.

Toplum
11 Mayıs 2022 Çarşamba

Irak, Fas ve Polonya Yahudi kökenli piyanist ve kompozitör Guy Mintus tam bir dünya vatandaşı. Yaşamını Tel Aviv ve New York’ta sürdürüyor. Brezilya, Hindistan, İsviçre, Fransa, Almanya, Kanada ve Amerika’nın farklı şehirlerinde konserler vermekte.

İstanbul’da da birçok kere konser vermiş olan Mintus’un müziği farklı ilham nehirlerinin bir buluşma noktası gibi. Bestelerinin çoğunda etnik köklerinin renklerine gönderme yapıyor.

Bir rock yıldızının enerjisine, kendini Ortadoğu ritimlerine atmaktan çekinmeyen, onları caz ritimleriyle harmanlayarak sunan bir müzisyeninin maceracı ruhuna sahip. Grammy Ödüllü Arturo Farrill’in dediği gibi “Guy çılgın bir bilim adamı, kimse onun gibi çalmıyor.”

Guy Mintus Trio farklı kimlik ve etkileşimlerin bir arada tek bir ses olabilecekleri bir yuva yaratma ihtiyacından doğdu. Müzisyenlerin arasındaki elektrik ve kinetik enerji eleştirmen Barka Fabianova tarafından (Full Moon Zine Magazine) “Tüm salonu tek bir nefeste tutmak” şeklinde nitelendirilmişti.

Geçen yıl Ankara’da verdiği konser caz severlerin Türkiye’de Mintus’un standartlarıyla tanışmasına olanak sağladı. Mintus için; özellikle klasik müziğin serbest doğaçlama etkisi caz dilinde önemli bir ayrıcalık taşır. Bunu en güzel Beethoven yorumlarında görmekteyiz.

(https://www.jerusalem-theatre.co.il/eng/Events/1309/The_Guy_Mintus_Trio_plays_Beethoven)

Mintus’un layık görüldüğü ödüller arasında Ascap ve Leonard Bernstein Ailesi Vakfı tarafından verilen Leonard Bernestein Ödülü, Montreux Caz Festivali tarafından festivalin solo piyano yarışmasında Halk Ödülü ve Ascap tarafından iki kere “Herb Alpert Young Caz Kompozitör Ödülü” sayılabilir.

Edirne’ye Avrupa ve Anadolu yakasından otobüsle ulaşım ve konser sonrası sinagog bahçesinde dönüş öncesi yemek dahil 350 TL (ulaşım hariç 300) tutarındaki biletler için Emel’i (0535)3500778 ya da Şalom’dan Tilda’yı (0212)2318379 arayabilirsiniz.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün