İsrail Diaspora Bakanı: “Tapınak Tepesinde mevcut durum kötüleşirse bedeli ağır olur"

İsrail Diaspora Bakanı Nahman Shai, eskiye göre daha fazla Yahudi´nin kutsal bölgeyi ziyaret ettiğini, bazılarının dua ettiğini ve bunun da gerilimin tırmanmasına yol açtığını belirtti.

Dünya
27 Nisan 2022 Çarşamba

İsrail Diaspora Bakanı Nachman Shai geçtiğimiz cumartesi günkü ifadesinde, giderek daha fazla Yahudi'nin kutsal bölgeye gitmesinin Kudüs'ün Tapınak Tepesinin hassas statükosunu kötüleştirdiğini belirterek bunun ağır sonuçları olacağı konusunda uyardı. 

Shai, İsrail'in devlet kanalı Kan'a yaptığı açıklamada, "Tapınak Tepesine çok daha fazla Yahudi gidiyor. Aralarından bazıları yolda durup dua ediyor, ki bu yasaklanmıştı. Belli bir tırmanma var, belli bir kötüleşme... Mevcut durumda da öyle... Tepeyi açtılar ve daha fazla Yahudi'nin oraya gitmesine izin verdiler. Sonrasında ödeyeceğimiz, hepimizin ödeyeceği bedel, çok yüksek olacak" ifadelerinde bulundu. 

Tapınak Tepesi, Tevrat tapınaklarının bölgesi olduğu için Yahudilikte en kutsal yer. Tepenin üstünde bulunan Mescid-i Aksa ise İslam'da en kutsal üçüncü türbe. 

Hassas statükodan dolayı, Yahudilerin bölgeyi ziyaret etmelerine izin veriliyor, fakat orada dua etmelerine veya dini ritüeller gerçekleştirmelerine izin verilmiyor. 

Son yıllarda bazı Yahudi muhafazakârlar, giderek artan taleple bölgede Yahudilerin dua etmesine izin verilmesi için baskı yapmakta. Polisler geçmişte dua ettiklerinden şüphelendikleri kişileri dışarıya çıkarıyordu; fakat bazı Yahudilerin dua ettiklerini görmemezliğe geldikleri de görülmüştü. 

Geçen haftaki Pesah Bayramında Yahudi ziyaretçi sayısı rekor kırarak 4.600 kişiye ulaştı. Yahudilerin bölgeyi ziyaretleri son günlerde artıyor. 

Bölgenin dini önemi burayı İsrail-Filistin çatışmasının sürekli alevlenen noktası ve duygusal merkezi haline getirdi. Tapınak Tepesindeki çatışmalar çığ gibi büyüyerek daha büyük şiddet hareketlerine yol açabiliyor. Geçen sene bölgedeki ayaklanmaları yatıştırmak amacıyla gerçekleştirilen polis eylemleri, mayıs ayındaki Gazze'de 11 gün süren savaşın sebepleri arasındaydı. 

Pesah'ın normalde de gerginliğin yüksek olduğu İslam'ın kutsal ayı Ramazan ile çakışması ile Tapınak Tepesi, bu ay patlamaya hazır bir bomba haline geldi. Polis, geçtiğimiz haftalarda sürekli olarak Filistinli isyancılarla çatıştı. 

Hamas ve Gazze'deki diğer terör örgütleri bölgeyi kırmızı bir çizgi olarak nitelendirerek bölgede İsrail'e karşı ayaklanmaları arttırma çağrısında bulundu. 

Tapınak Tepesindeki gergin durum aynı zamanda bu bölgede Yahudilerin dua etmesinin yasaklanmasını talep eden Arap müttefikleri ile bağlarında da gerginlik yarattı. 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün