Macron kazandı ancak aşırı sağ yükselişte

Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen´in yarıştığı Fransa cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunda, Macron galip geldi ve ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi.

Dünya
25 Nisan 2022 Pazartesi

Kamuya açık alanlarda başörtüsünü yasaklamayı vadeden aşırı sağcı Le Pen Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3. kez aday oldu ve yine seçilemedi.

Cumhurbaşkanı Macron oyların yüzde 58,2'sini alırken rakibi Le Pen, yüzde 41,8'de kaldı. Bir önceki seçimde milliyetçi-ulusal oylar yüzde 13 iken bu oyların yüzde 42'ye yükselmesi dikkat çekti. Seçime katılmayanların oranı yüzde 28,2 olarak belirlendi. Bu, 1969'dan bu yana en yüksek oran olarak kaydedildi.

Yenilgiyi kabul eden Le Pen Fransızlar için çalışmalarına her zamankinden daha fazla devam edeceğini ve haziran ayında yapılacak parlamento seçimlerine odaklanacağını belirtti.

Macron, "Çok sayıda vatandaşın aşırı sağa karşı durmak için bana oy verdiğini biliyorum. Onlara teşekkür ediyorum. Aşırı sağın öfkesine çözüm ve yanıt bulmamız gerekiyor’’ dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Emmanuel Macron'u Twitter’dan yaptığı paylaşımla tebrik etti. Lapid paylaşımında “İyi arkadaşım Emmanuel Macron'u yeniden Fransa Cumhurbaşkanı olarak seçildiği için tebrik ederim. Macron, küresel merkezin önemli bir lideri ve İsrail'in gerçek bir dostudur. Ülkelerimiz arasındaki işbirliğini güçlendirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Macron, 13 Mayıs'ta ikinci cumhurbaşkanlığı dönemine başlayacak ve 5 yıl boyunca görevini sürdürecek.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün