Dünya liderleri Pesah´ı mesajlarıyla kutladı

Dünya liderleri ve politikacılar içinde olduğumuz Pesah Bayramı öncesinde iyi dileklerini ve tebrik mesajlarını paylaştı.

Dünya
20 Nisan 2022 Çarşamba

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz cuma öğleden sonra Twitter hesabından paylaştığı mesaj ile tüm dünyadaki Yahudilerin Pesah Bayramını kutladı. 

Resmi @POTUS Twitter hesabında paylaşılan mesajda, "Amerika, İsrail ve tüm dünyada kutlayan herkese mutlu bir Pesah dilerim. Tanrı bu yenilenme mevsiminde, bu özgürlük bayramında sizleri kutsasın. Bizim ailemizden sizinkilere: Hag sameah" ifadeleri yer aldı. 

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris geçtiğimiz perşembe akşamı İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ile yaptığı telefon görüşmesinde Pesah’ı kutladı. Harris, İsrail'in birçok yerinde son zamanlarda meydana gelen ve birçok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olan terör saldırılarını kınadı. Başkan Yardımcısı, cuma günü paylaştığı Twitter mesajında Yahudi eşi ile birlikte evlerinde bir Pesah Sederi'ne ev sahipliği yapacaklarını da duyurdu. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da sosyal medya hesabında Birleşik Krallık ve tüm dünyadaki Yahudilerin Pesah Bayramı'nı kutlayan bir video mesajı paylaştı. Boris Johnson mesajında, "Çok uzun zamandır ilk defa, bu yıl Seder masası yeniden aile ve arkadaşlarla dolacak, her bir iskemlede gözünü kırpmayan bir telefon kamerası veya bilgisayar yerine, gerçekten sevilen bir birey oturacak" dedi. 

Johnson aynı zamanda birçok Ukraynalı Yahudi'nin karşı karşıya olacağı durumdan bahsederek, Pesah Sederlerini sığınaklarda veya kaçmak zorunda kaldıkları yabancısı oldukları yeni ülkelerde geçireceklerini belirtti ve ekledi, "Pesah'ın hikayesi özgürlüğe yapılan bir yolculuk ve zorlukların arasında duyulan inanç hakkındadır ve ileride her zaman daha iyi günler geleceğinin hatırlatıcısıdır." 

İngiliz İşçi Partisi lideri Keir Starmer da Yahudi toplumuna seslenerek, eşinin ailesi Yahudi olduğu için kendisinin de bir Pesah Seder'ine katılacağını belirtti. 

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Avustralya Yahudi toplumuna yönelik yayınladığı Pesah mesajında, özgürlük ve umut temalarından bahsetti.  Morrison, "Tanrı'nın kurtarma hareketinin hikayesi olan Agada'da, umut ve özgürlük hikayesini anlatırsınız. Umutsuzluk zamanlarında kendimize inancımızı kaybetmemeyi ve sonunda zamanla inancımızın zalimlerin haksızlığına üstün geleceğini hatırlatırız. Burada, Avustralya'da, dünyadaki en başarılı çok kültürlü ve çok inançlı millet içerisinde kendi rolünüzü gerçekleştirirken, her zaman ülkemizdeki barışa katkıda bulunmaya çabalamanızdan dolayı Yahudi toplumunu saygıyla selamlarım" dedi. 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da sosyal medya hesabında bir Pesah videosu paylaşarak "Hag Pesah Sameah! Bu akşam Seder masasının etrafında aile ve arkadaşlarınızla toplanarak Agada'yı okurken, aydınlığın karanlık karşısındaki zaferini kutlarken, siz Yahudi Kanadalılara mutlu ve sağlıklı bir Pesah dilerim" ifadelerinde bulundu. 

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda "Her aileye mutluluk, barış ve umut getirsin" diyerek dünyadaki tüm Yahudilerin Pesah Bayramı'nı kutladı. 

İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid sosyal medya hesaplarında, İsraillilerin ve tüm dünyadaki Yahudilerin Pesah Bayramlarını kutladıkları ve Sederlerinde kaç kişiyi misafir edecekleriyle ilgili konuştukları esprili bir ortak video yayınladılar. 

Pesah Bayramını kutlayanlar arasında ABD eski Dışişleri Bakanı Hilary Clinton, İngiliz İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn, İsrail'in İngiltere Büyükelçisi Tzipi Hotovely ve Beatles üyesi Paul McCartney gibi isimler de yer aldı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün