Fransa seçimleri: Le Pen 2. tura kalırken, Zemmour elendi

Fransa´nın aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) lideri Marine Le Pen, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´a karşı ikinci tura kaldı. Antisemit olarak anılan Eric Zemmour ise ilk turda elendi.

Dünya
11 Nisan 2022 Pazartesi

Macron ve Le Pen 2017 yılında karşı karşıya gelmiş, Macron seçimi kolayca kazanmıştı. Bu yılki seçimlerde ise, Le Pen'in Macron’la daha fazla rekabet içinde olacağı düşünülüyor.

Bir diğer aday Eric Zemmour, ilk turda oyların sadece %7'sini alarak bu yılki seçimlerden elendi. Yahudi asıllı antisemit Zemmour, göçmen çocuklar hakkında yaptığı ırkçı yorumlar nedeniyle 2020’de nefret söyleminden suçlu bulunmuştu.

Fransız seçim sistemine göre en çok oy alan iki aday 24 Nisan'da yapılacak ikinci turda karşı karşıya gelecek.

Fransa'daki seçim verilerine göre, pazar günü yapılan ilk turda Macron %28 ile en yüksek oranda oyu aldı. Babası Holokost inkarcısı olan Le Pen ise oyların %23'ünü alarak 2. oldu. 3. sırada İsrail'i boykot eden, Fransız Yahudilerini İsrail'i destekledikleri için kınayan aşırı solcu Jean-Luc Melenchon yer aldı. Yahudi liderler 2017 yılında Le Pen ve Melenchon'un Fransız Yahudileri için tehdit oluşturduğunu belirtmişti.

Le Pen, 2017’deki mağlubiyetinden sonra imajını yumuşatmaya çalıştı. Kamuoyunun Macron'un liderliğinden duyduğu memnuniyetsizlikle de birlikte Le Pen’in Fransa Cumhurbaşkanlığını kazanma olasılığı arttı. Ancak Le Pen, Müslüman karşıtlığı nedeniyle eleştiriliyor. Le Pen kısa süre önce, cumhurbaşkanı seçilirse halk içinde türban giyilmesini yasaklayacağını açıklamıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün