Rıfat Behar Şövalye Nişanına layık görüldü

İtalya Devleti Cumhurbaşkanı tarafından verilen ´İtalya Yıldızı Şövalye Nişanı´, 3 Nisan akşamı İstanbul İtalyan Konsolosluğundaki Venedik Sarayında İtalyan Musevi Cemaati Başkanı Rafael Rıfat Behar´a verildi.

Toplum
6 Nisan 2022 Çarşamba

Leon Esim

İtalya Başkonsolosu Elena Sgarbi, “Birçok resmî görevde bulundum, ama bugün burada bulunmak benim için büyük bir sevinç kaynağı” sözleriyle başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “3,5 seneden beri Türkiye’deyim. İlk günden itibaren, Rafael Rıfat Behar’ı tanıma şerefine eriştim ve kendisine büyük saygım vardır. Yaptığı çalışmalardan dolayı şövalye ödülünün ona verilmesi için İtalya Cumhurbaşkanı ile görüştüm. Kendisi bu ödülün verilmesine onay verdiği için çok mutluyum.”
Ardından söz alan Rıfat Behar duygularını ifade eden bir konuşma gerçekleştirdi: “Sayın İtalyan Başkonsolosu Elena Sgarbi’nin önerisi ve Sayın İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Matarella’nın onayı ile bu ödülle onurlandırılmam beni sonsuz mutlu etmiştir.
Bu ödül, ilişkilerimizin daha da güçlenmesi yönünde çalışmalarımızı devam ettirebilmek için, bana ayrı bir mesuliyet ve motivasyon sağlayacaktır. İtalya Yıldızı Şövalyelik Nişanı’nın verileceğini öğrendiğimde, hayatımda yaşadığım olaylar gözlerimin önünden adeta bir film şeridi gibi geçmeye başladı. İtalya ile ilişkilerim, İtalyan ilkokulunda ve sonra İtalyan Lisesinde devam eden eğitim dönemim... İş hayatımda uzun yıllar İtalya’yla çok geniş ilişkilerim olmuştur. (…)1995’ten itibaren İtalyan Musevi Cemaatinde yönetim kurullarında bulundum ve 2015’ten itibaren başkanlığını yapmaktayım.

İtalyan Cemaatinde görev aldıktan sonra İtalya ile dostluk ve iş birliği ilişkilerin geliştirilmesine ve bağlarımızın canlı tutulmasına gayret gösterdik. İtalyan Kültür Enstitüsü ve İtalyan Başkonsolosu ile ilişkilerimizi geliştirdik, İtalyan Kültür Enstitüsüyle müşterek konserler, konferanslar, Holokost anma günleri düzenledik. İtalyan Mutfağı tanıtımı haftasında İtalyan Sinagogunda Sefarad Mutfağının tanıtımı yapıldı. Yahudi Mirası kültürünün Avrupa ve Türkiye'de tanıtmayı amaçlayan etkinliklerin yapıldığı günümüzde bu ödüle layık görülmem beni ve ailemi sonsuz onurlandırmıştır. Bizler bugünlere kadar İtalya ile bağımızı ve eşsiz kültür mirasını yaşatmayı başardık. Amacımız bu değerleri bir sonraki nesillere aktarmak ve yüzyıllardır gelen bu kültür birikimini devam ettirmektir.

Onurlandırma töreninin Sayın Büyük Elçi Giorgio Marrapodi'nin onayı ile Venedik Sarayında yapılmasından dolayı ve Sayın Başkonsolos Elena Sgarbi'nin katkıları için teşekkür ederim. Beş yıl önce kaybettiğim sevgili eşim Martha’nın da bu anda yanımda olmasını isterdim.”

Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh’nin söz almalarının ardından Rıfat Behar'ın yeğeni Viki Koronyo da amcasının ait olduğu topluma fayda sağlamak adına birçok sorumluluklar üstlendiğini belirtti. Behar’ın hayatının önemli bir bölümünü İtalyan ve Yahudi Cemaatini geliştirmeye, ilişkileri güçlendirmeye, projelere, düşünce ve fikirleriyle, kendini toplumuna yön vermeye adadığını ifade etti ve kendilerinin de Rıfat Amcalarından yardımlaşmanın ve dayanışmanın önemini, karşılık beklemeden faydalı olunabileceğini, topluma örnek ve faydalı bireyler olmayı öğrendiklerini söyledi. “Bugün bu gururu ailemize yaşattığın için sana sonsuz teşekkür ederiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün