Fransız Holokost araştırmacısı ve Babi Yar Anma Merkezi Rus savaş suçlarını araştıracak

Fransız Holokost araştırmacısı, Kyiv´deki Babi Yar Holokost Anma Merkezinin yardımlarıyla Rusya´nın Ukrayna´da işlediği iddia edilen savaş suçlarını araştıracağını belirtti.

Dünya
30 Mart 2022 Çarşamba

Ukrayna ve Doğu Avrupa genelinde, Naziler ve yerel işbirlikçileri tarafından Yahudilerin katledilmesi hakkındaki yazısında 'kurşunlarla Holokost' terimini kullanan Katolik Rahip Patrick Desbois, geçtiğimiz hafta Babi Yar Anma Merkezi ile birlikte yaptığı bir açıklamada, iddia edilen Rus savaş suçlarını belgelemeyi planladığını duyurdu. 

Desbois, Nazilerin Yahudileri katlettikleri bölgeleri araştıran Fransız Yahad-In Unum kurumuna başkanlık ederek Fransa'da verilen en yüksek ulusal onur ödülünü kazanmıştı. Ekibi aynı zamanda Guatemala, Irak ve Suriye'deki toplu katliamları araştırmakla görevlendirilmişti. 

Desbois, Ukrayna'da yapmayı planladıkları çalışma hakkındaki ortak açıklamalarında, "2022 yılında aynı topraklarda tekrar savaş suçları araştırması yapmam gerekeceğini hiç düşünmemiştim" dedi. 

Açıklamada, Desbois'in ekibi ve Babi Yar merkezinin "Ukrayna'nın sivil halkına karşı günbegün işlenmekte olan suçların dehşetini ortaya çıkarmaya" çabalayacakları ifade ediliyor. Ekip, bulgularını Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesine sunacak. Bunun yanında, Avrupa ülkeleri de Rusya'nın Ukrayna'yı 24 Şubat'ta işgal etmesinden sonra savaş suçu işleyip işlemediği konusunda kendi araştırmalarını yürütmekte. 

Açıklama, Mariupol'de aralarında çocukların barındığı bir tiyatronun bombalanması gibi, Ukrayna'da çok sayıda sivil kayıp olduğu ve Rusya'nın sivilleri hedef aldığını gösteren kanıtların artması üzerine geldi. Rusya bir savaş suçu olan sivilleri hedef almadığını belirtmesine rağmen Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov sivil ölümlerinin talihsiz bir savaş bedeli olduğunu ifade etti. 

Açıklama aynı zamanda Ukrayna liderlerinin Holokost hatırasını kendi durumlarına destek sağlamak amacıyla kullanma çabalarının ardından geldi. Naziler ve yerel işbirlikçileri Holokost sırasında Ukrayna topraklarında 1,5 milyon Yahudi'yi katletmişti. Ukrayna liderleri İsrailli liderlerden askeri yardım talebinde bulunurken, savaşın ilk günlerinde Babi Yar yakınlarına yapılan bir saldırıya dikkat çekerek Holokost'u hatırlattılar. Babi Yar, 1941 yılında Kyiv yakınlarında Yahudilerin toplu bir şekilde katledildiği bir bölge olma özelliğini taşıyor. 

Uzun uğraşlardan sonra geçen yıl açılışı yapılan Babi Yar Holokost Anma Merkezi, kendisini bağımsız bir araştırma kuruluşu olarak tanımlıyor. Kharkiv İnsan Hakları Koruma Grubu'nun açıklamasına göre Ukrayna hükümeti, bu müzenin finansmanı için en az 2 milyon dolar taahhütte bulunmuştu. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün