´CODA´ Oscar´a damgasını vurdu

Viktor APALAÇİ Sanat
28 Mart 2022 Pazartesi

Sürprizsiz geçen 94. Oscar Ödülleri gecesine, aday olduğu 3 dalda da Oscar kazanan ‘CODA’ damgasını vurdu. 9 iddialı rakibini geride bırakarak En İyi Film seçilen CODA’nın yönetmeni Sian Heder (45) En İyi Uyarlama Senaryo Ödülünün sahibi oldu. Filmde engelli bir aile reisini canlandıran Troy Kostur En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazanarak Akademi Ödülleri tarihinde Oscar alan ilk sağır- dilsiz aktör olarak tarihe geçti. Filmde eşini canlandıran Marlee Matlin “Başka Tanrının Çocukları” (1986) ile Oscar Ödüllü ilk sağır- dilsiz aktris olmuştu.

Oscar gecesinin düş kırıklığını, 12 dalda aday olup bunlardan sadece birini ödüle çevirebilen ‘Power Of The Dog’ yaşadı. En İyi Yönetmen seçilen Jane Campion, ‘Piyano’dan sonra 2. Oscar Ödülüne kavuştu. Kadın Oyuncu seçimlerinde sürpriz yaşanmadı. En İyi Kadın Oyuncu Jessica Chastain ‘The Eyes Of Tammy Faye’ ile, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ariana De Bose ‘West Side Story’ ile kariyerlerinin ilk Oscar’ını kazandılar. Karısına laf attığı için sunucu Chris Rock’a sahneye çıkıp tokat atan Will Smith, ‘King Ricard’daki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu seçildi.

En İyi Uluslararası Film Ödülünü beklendiği gibi Japon Ryusuke Hamaguchi’nin ‘Drive My Car’ı kazandı. Kenneth Branagh tahmincileri yanıltmayarak, çocukluk anılarını anlattığı ‘Belfast’ ile En İyi Özgün Senaryo Ödülünün sahibi oldu. 3 dalda aday olmasına rağmen Danimarka’dan gelen belgesel ‘Flee’ törenden eli boş ayrıldı. Aday gösterildiği 10 daldan 7’sini ödüle çeviren Denis Villeneuve’ün ‘Dune’u, teknik dallarda rakiplerini geride bırakarak, gecenin bir başka kazananı oldu.

Fransız filmi “Hayatımın Şarkısı / La Famille Bélier”nin remake’i ‘CODA’ adını “İşitme Engelli Ebeveynlerin Çocukları / Children Of Deaf Adults’ın baş harflerinden alıyor.

Aşağıdaki linkten Viktor Apalaçi'nin 'CODA' filmi ile ilgili yorumlarına ulaşabilirsiniz:

https://www.salom.com.tr/haber/121360/oscara-dogru

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün